07:33 / 20.08.2018.

Autor: I.H./Hina

Nakon mjesec dana ugašen požar u blizini parka Yosemite

Foto: ilustracija - pixabay

Foto: ilustracija - pixabay

Foto: - / -

Više od 3000 vatrogasaca borilo se protiv požara Ferguson, koji je buknuo 13. srpnja i spalio gotovo 40.000 hektara strmih padina i suhog terena jugozapadno od Yosemitea.
Potpuno je ugašen veliki šumski požar u Kaliforniji zbog kojega je privremeno za turiste bio zatvoren veći dio Nacionalnog parka Yosemite, priopćili su vatrogasci.

Više od 3000 vatrogasaca borilo se protiv požara Ferguson, koji je buknuo 13. srpnja i spalio gotovo 40.000 hektara strmih padina i suhog terena jugozapadno od Yosemitea, izvijestio je kalifornijski Odjel za šumarstvo i zaštitu od požara.

U gašenju ovoga požara dva su vatrogasca poginula, a 19 ih je ozlijeđeno.

Borba s najvećim požarom u povijesti Kalifornije

Hladnije vrijeme i slabiji vjetar prethodnih dana pomogli su vatrogascima u Kaliforniji i drugim zapadnim državama u SAD-u da se izbore s požarima većih razmjera.

Veći dio nacionalnog parka Yosemite, zatvoren skoro tri tjedna, ponovno je otvoreno za javnost, no nekoliko glavnih cesta u parku ostalo je zbog požara zatvoreno i tijekom vikenda.

Privremeno zatvaranje parka veliki je gubitak za lokalno gospodarstvo. Prošle je godine Yosemite posjetilo oko 4,3 milijuna gostiju, najviše tijekom ljeta. Prihod od turizma u tom nacionalnom  parku procijenjen je na oko 452 milijuna dolara godišnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!