Vuksanović: Vulin je Vučićev megafon, Hrvatima se stalno prijeti

08.09.2021.

12:50

Autor: Studio 4/IMS/M.Š./HRT

Adrijan Vuksanović

Adrijan Vuksanović

Foto: Studio 4 / HRT

Danima se analizira stanje u Crnoj Gori nakon nemira izazvanih ustoličenjem novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Cetinju, odnosno srpske provokacije i prosvjedne reakcije koja je uslijedila. Kako se ovi događaji reflektiraju na Hrvate u Crnoj Gori?

- Čini se da je ono u nedjelju bila kulminacija neke druge akumulacije. To je zapravo detalj u onome što se to događa. Manje-više živimo u tom ambijentu tjeskobe još od izbora prošle godine i smjene vlasti. Hrvati kao i druge nacionalne manjine žive tjeskobno, u neugodnom ambijentu. To mogu argumentirati. Od promjene vlasti mi smo imali niz loših poruka i pojava. Jedna ulica na sjeveru Crne Gore, u Beranama, žele je nazvati po imenu ratnog zločinca Ratka Mladića. Imamo ministricu u Vladi Crne Gore koja je javno i ponosno rekla da je četnik. Imamo česta relativiziranja genocida u Srebrenici. Kada sve to uzmete u obzir, ne čudi što se dogodilo protekli vikend, rekao je Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative u Crnoj Gori.

Prije nešto više od mjesec dana osobna ja, a onda i ostali Hrvati doživjeli su velike i gnjusne prijetnje.

- Rečeno mi je da mi ražanj ne gine. Država sa svojom infrastrukturom još nije utvrdila tko je prijetio, također imamo i prijetnje da sve Hrvate treba protjerati, dodaje Vuksanović ističući da žive u neizvjesnosti. 

- Mnogi govore da je ovo slično ili isto kao 90-tih. Tragično je da se opet proživljava ono što se događalo 90-tih. 

Dodaje je da je teško biti Aleksandar Vulin ili megafon nekakvog "srpskog svijeta".

- Radi se o poraženoj ideji "velike Srbije". Sada su samo našli novo ime, a radi se o pogubnoj ideji, koja je donijela tragedije, puno smrti. Vulin je zapravo megafon Aleksandra Vučić, a koji je pak "duhovno čedo" ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Vučić jedini u civiliziranom svijetu može negirati genocid u Srebrenici, dodaje Vuksanović. 

Dodaje da se radi o politici negiranja drugog, zato su Crnogorci reagirali u nedjelju jer se govori da oni ne postoje kao nacija, ističe Vuksanović, dodajući da takve stvari izgovaraju "veliki duhovni autoriteti". 

- Hrvati se suočavaju s istim negiranjem, govori se da smo "pokatoličeni Srbi". Ipak, Hrvati su ostavili toliko tragova u Crnoj Gori, dodaje ističući da dolazi vrijeme tihog rasta hrvatske političke strukture.

- Nadam se da ćemo se vratiti tamo gdje nam je mjesto, a to je u vrh vlasti. Prebogata baština i naša prošlost nadahnuće za sadašnji trenutak i za sve ono što predstoji. Nismo zarobljeni u prošlosti. Naša prošlost je naš motiv i dahnuće da slijedimo svoj put koji smo zacrtali, ističe. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!