07:53 / 14.08.2018.

Autor: HRT

Nakon pet godina muzej u Idlibu opet otvorio vrata

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: - / -

U dvjema dvoranama posjetitelji će moći vidjeti mozaike, kipove, kapitele, amfore, uljanice i glinene posude iz doba antike.

Muzej u sirijskom gradu Idlibu jučer je, nakon petogodišnjeg prekida, ponovno otvorio vrata izlažući dio svoje zbirke dok traje rat u toj zemlji.

U dvjema dvoranama posjetitelji će moći vidjeti mozaike, kipove, kapitele, amfore, uljanice i glinene posude iz doba antike.

Muzej je otvoren zahvaljujući naporima skupine domaćih akademika i arheologa s obzirom na to da je od 2013. bio zatvoren. Već jučer su deseci posjetitelja razgledali izloške i fotografirali ih mobitelima.

"Obnovili smo zgradu i vratili je u život", rekao je za AFP dužnosnik ministarstva kulture Ayman al-Nabo u prigodi svečanog otvorenja.

"Ovo je poruka cijelome svijetu, napose UNESCO-u da preuzme odgovornost za arheološka nalazišta u Idlibu", istaknuo je.

Pokrajina Idlib, na sjeverozapadu Sirije, koju kontrolira džihadistička skupiina Hayat Tahrir al-Cham, bogata je muzejima i arheološkim nalazištima iz doba antike, među kojima je naselje Ebla podignuto u vrijeme jednog od najstarijih sirijskih kraljevstava.

U muzeju u Idlibu koji je otvoren 1989., prije rata je bio izložen najveći dio predmeta pronađenih tijekom iskapanja u Ebli, nalazištu poznatom po glinenim pločama iz 2400. do 2300. prije Krista koje svjedoče o postojanju prvog pisma.

U prvim godinama rata antički lokalitet Ebla poharan je i opljačkan u borbama pobunjenika i režima, a muzej u Idlibu je bio na meti zračnih udara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!