Nakon petomjesečnog primirja nastavljen sukob na sjeveru Etiopije

24.08.2022.

22:40

Autor: P.F./Hina

Nastavljen sukob na sjeveru Etiopije

Nastavljen sukob na sjeveru Etiopije

Foto: Tiksa Negeri / Reuters

Borbe su se ponovno vodile na sjeveru Etiopije, na području uz granicu s pokrajinom Tigrajom, između tigrajskih pobunjenika i savezne vlade koji se međusobno optužuju za prekid petomjesečnog primirja.

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres rekao je da je zaprepašten i tužan zbog nastavka sukoba i pozvao je odlučno na trenutni prekid neprijateljstva i na obnovu mirovnih pregovora između vlade i pobunjenika,. SAD se zauzeo za trajno i bezuvjetno primirje.

Afrička unija, čije je sjedište u Addis Abebi i koja mjesecima pokušava dovesti sukobljene strane za pregovarački stol, pozvala je na deeskalaciju i ponovno istaknula svoju opredijeljenost za suradnju sa stranama radi pružanja potpore dogovornom političkom procesu u interesu zemlje.

Ujutro su pobunjeničke vlasti Tigraja optužile su etiopsku saveznu vladu da vodi ofenzivu velikih razmjera na njihove položaje.

Etiopske savezne snage su počele ofenzivu jutros rano oko 5 sati, branimo naše položaje, rekao je za AFP glasnogovornik tigrajskih pobunjenika Getachew Reda.

- Zanemarivši mnoge mirovne prijedloge etiopske vlade, tigrajske snage su danas počele napad u 5 sati i prekinule primirje, uzvraća vlada u priopćenju, pozivajući međunarodnu zajednicu da pritisne pobunjenike.

Ovo područje je uglavnom odsječeno od ostatka zemlje i nije moguće neovisno provjeriti informacije koje dolaze od dviju strana.

Ovo je prvi veći sukob nakon primirja postignutog krajem ožujka koji se uglavnom poštovao i omogućio postupni nastavak dolaska humanitarne pomoći u ovu pokrajinu koja je na rubu gladi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!