17:57 / 09.11.2020.

Autor: P.F./Hina

Nakon Pfizera i Rusi objavili: Sputnik V učinkovit iznad 90%

Foto: TATYANA MAKEYEVA/Reuters

Foto: TATYANA MAKEYEVA/Reuters

Foto: - / REUTERS

Na temelju naših zapažanja, cjepivo Sputnik V je također učinkovito više od 90%. Pojava još jednog učinkovitog cjepiva dobra je vijest za sve, istaknula je ravnateljica istraživačkog instituta pri ministarstvu zdravstva Rusije.
Rusko cjepivo Sputnik V više je od 90% učinkovito, izjavila je ravnateljica istraživačkog instituta pri ministarstvu zdravstva, pozivajući se na podatke prikupljene o cijepljenim građanima, a ne iz ispitivanja cjepiva koje je još u tijeku.

Njezina izjava dolazi nedugo nakon što su farmaceutska kompanija Pfizer Inc i biotehnološka tvtka BioNTech objavile da njihovo eksperimentalno cjepivo protiv covida-19 ima više nego 90%-tnu učinkovitost.

➡️ Pfizer: Efektivnost našeg cjepiva veća od 90%, ovo je povijesni trenutak
➡️ Đikić o cjepivu: Ohrabrujuće, ali treba biti strpljiv i oprezan
➡️ Štagljar o cjepivu: Jako obećavajuće, vidimo svjetlo na kraju tunela
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ U Hrvatskoj 38 preminulih, 1528 zaraženih
➡️ Nacionalni stožer o mjerama, broju umrlih i kritikama

- Mi smo odgovorni za praćenje učinkovitosti cjepiva Sputnik V među građanima koji su ga primili u sklopu programa masovnog cijepljenja, rekla je Oksana Drapkina, ravnateljica istraživačkog instituta pri ministarstvu zdravstva.

-  Na temelju naših zapažanja, ono je također učinkovito više od 90%. Pojava još jednog učinkovitog cjepiva dobra je vijest za sve, istaknula je Drapkina.

Rusija uvodi cjepivo za domaću upotrebu unatoč činjenici da još nisu završene zadnje faze ispitivanja.

Ranije danas Aleksandar Ginzburg, direktor moskovskog Instituta Gamaleja koji je razvio ruskog kandidata za cjepivo, pozdravio je vijest koja je došla iz Pfizera.

- Očekujemo da ćemo u bliskoj budućnosti objaviti privremene rezultate ispitivanja cjepiva Sputnik V nakon što je registrirano, iz tzv. treće faze ispitivanja. Siguran sam da će razina njegove učinkovitosti također biti visoka, rekao je. 

Rusija se sprema ovaj mjesec objaviti preliminarne rezultate velikog ispitivanja na ljudima koje je u tijeku i koje je poznato kao Faza III. Ona testira cjepivo na 40.000 ljudi u Moskvi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!