21:31 / 26.06.2020.

Autor: Kristina Pešić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Nakon popuštanja mjera, 30 europskih zemalja bilježi porast broja zaraženih

-

-

Foto: - / -

Nakon popuštanja epidemioloških mjera u posljednja dva tjedna, 30 europskih zemalja bilježi porast ukupnog broja zaraženih, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija.
Nakon popuštanja mjera i ukidanja karantene, tisuće ljudi okupljaju se na plažama na jugu Engleske ne mareći za mogućnost zaraze. Slični prizori mogu se vidjeti diljem Europe od Njemačke do Portugala. U isto vrijeme u našem susjedstvu broj novih slučajeva nastavlja rasti. U Bosni i Hercegovini je najveći dnevni porast broja zaraženih od početka epidemije. U BiH je 140 novozaraženih, dok ih je u Srbiji 193. Jedna osoba je preminula. U beogradskoj Infektivnoj klinici svakodnevno je 90 oboljelih pa će ih primati u još tri bolnice. Povećava se i broj ambulanti za preglede, dok stotine građana čeka u redovima testiranje.

Epidemiolozi su zabrinuti jer više od polovice oboljelih ne zna gdje se zarazilo pa predsjednik Vučić razmišlja o vraćanju zaštitnih mjera ako se situacija ne popravi. O istom razmišljaju i u BiH gdje je 140 novozaraženih.

Nakon popuštanja epidemioloških mjera u posljednja dva tjedna, 30 europskih zemalja bilježi porast ukupnog broja zaraženih, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija.

- U 11 od tih 30 zemalja, ubrzana transmisija je dovela do vrlo značajnog povećanja broja zaraženih pa bi, ako se ne stavi pod nadzor, njihovi zdravstveni sustavi mogli biti gurnuti do ruba, govori Hans Kluge, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu.

Uz šest bivših sovjetskih republika, to se odnosi na Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, BIH, ali i Švedsku koja kritizira Svjetsku zdravstvenu organizacija zbog, kako kažu, krive interpretacije podataka, bez da su ih pitali zašto bilježe porast. 

- To se događa zato što provodimo više testiranja. U bolnicama je manji prijem pacijenata, kao i na jedinicama intenzivne njege tako da je manji pritisak na zdravstveni sustav. I onda miješaju Švedsku, koja je na kraju epidemije, sa zemljama koje do sad nisu imale zaraženih i tek su na početku, kaže Anders Tegnell, glavni švedski epidemiolog.

Dio Britanaca zabrinut je zbog krcatih plaža, ali Vlada ih ipak ne želi zatvoriti. Zato su gradski vijećnici Bournemoutha iz kojeg su kadrovi prepune plaže obišli svijet, proglasili izvanredno stanje pa je dan poslije drukčija slika. 

Otkako se počelo s popuštanjem mjera koje planiraju potpuno ukinuti od 4. srpnja, londonski policajci imaju pune ruke posla. I prošlu noć su napadnuti prilikom rastjerivanja sudionika još jednog korona partija.

- Masovna okupljanja su zabranjena i naša je dužnost prekinuti ih. Ni lokalne zajednice ih ne podnose zbog velike buke i nasilnog ponašanja, a napadi na naše pripadnike su potpuno neprihvatljivi, ističe Cressida Dick, šefica londonske policije.

Svjetsko žarište broj 1 i dalje je SAD, s najvećim brojem novozaraženih do sad. Više od 40 tisuća. Redovi za testiranje ćesto se vide na Floridi koja je jedna od saveznih država koja prekida ekonomske aktivnosti.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!