12:38 / 18.01.2020.

Autor: HRT

Nakon požara, Australiji prijete poplave

-

-

Foto: - / -

Unatoč kiši u Australiji gori još stotinjak požara.
U nekim dijelovima istočne Australije pala je dugo očekivana kiša i ublažila požare. No u državi Qeensland jako grmljavinsko nevrijeme prouzročilo je poplave zbog kojih su zatvorene glavne prometnice. Unatoč kiši u Australiji gori još stotinjak požara.

Prizor koji slama srca


Nakon višemjesečne borbe s požarima vatrogasci na istočnoj australskoj obali mogu odahnuti. Pomoć odozgo došla im je kao naručena, jer kiša gasi požare koje oni mjesecima nisu uspijevali staviti pod kontrolu.

Državu Queensland zahvatila su grmljavinska nevremena i velike oluje, a vlasti su izdale nova upozorenja. Pojedine glavne prometnice poplavljene su i zatvorene, parkovi su pod vodom. Meteorolozi kažu kako su na nekoliko lokacija na području istočnog Qweenslanda zabilježene oluje koje se mogu vidjeti jedanput u sto godina.

Ali čini se da oluje i grmljavinska nevremena previše ne zabrinjavaju stanovnike izmučene velikim šumskim požarima, temperaturama višim od 40 stupnjeva i onečišćenim zrakom. Kućama kojima je prijetila vatra, sada prijeti poplava. 

No kiša ipak nije i neće ugasiti sve australske požare. U Novom Južnom Walesu i Victoriji palo je mnogo manje kiše te gori još stotinjak požara. A posljedice su višemjesečnih požara goleme. Izgorjela ili nagorjela stabla uz cestu moraju se rušiti. Pomaže i vojska.

Nitko se kiši nije mogao više obradovati od australskih koala. Mnogo ih je nastradalo u požarima jer žive na drveću, a kad požar zahvati šumu, bježe u krošnje i tako dehidriraju. Australska vlada pokrenula je program pomoći ozlijeđenim životinjama vrijedan 50 milijuna dolara. Njime se financira i ambulanta za liječenje ozlijeđenih koala u novom Novom Južnom Walesu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!