12:40 / 11.09.2020.

Autor: Hina

Nakon požara u kampu na Lezbosu migranti borave na otvorenom

Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Foto: - / REUTERS

Kamp Moria, zloglasan zbog loših uvjeta stanovanja, bio je dom za više od 12.000 migranata, četiri puta više nego što mu to kapaciteti dopuštaju.
Tisuće migranata u petak su se treći dan zaredom nalazile na otvorenom bez krova nad glavom, u blizini najvećeg grčkog migrantskog kampa Morije na otoku Lezbosu koji je spaljen do temelja u požaru.

Kamp Moria, zloglasan zbog loših uvjeta stanovanja, bio je dom za više od 12.000 migranata, četiri puta više nego što mu to kapaciteti dopuštaju. Veliki požar u srijedu pretvorio je ogromni kompleks u masu rastopljenog metala i izgorjelih šatora.
Vatra progutala izbjeglički logor na Lezbosu, tisuće lutaju u doba pandemije
Grčka konzervativna vlada rekla je da je osigurala tisuće šatora kako bi pružila privremenu zaštitu migrantima koji su pobjegli od požara. Putnički trajekt pristao je u luku Mytilene s pomoći. No planovima vlade usprotivile su se lokalne vlasti i stanovnici koji se boje da će se privremena utočišta pretvoriti u stalni migrantski kamp.

Ministar za migracije, Notis Mitarachi, rekao je za grčki MEGA TV kasno u četvrtak da lokalci ne žele kamp.

- Spremni smo sa šatorima, spremni smo pokriti potrebe obitelji i ranjivih, rekao je.

Tisuće migranata spavalo je uz cestu i na poljima drugu noć zaredom. Grčka televizija pokazala je jednu skupinu kako kampira na groblju.

Neki koji su pobjegli od požara u ranim satima u srijedu prethodno su testirani pozitivno na koronavirusa nakon što je izbila zaraza u kampu, dalje komplicirajući zadatak zbrinjavanja migranata na jedno mjesto i pružanja utočišta.

Lokalne vlasti također se protive vladinim planovima da Moriju, kamp na otvorenom, zamijene sa zatvorenom ustanovom. Vlada je rekla, a da za to nije pružila nikakve dokaze, da su požar potpalili tražitelji azila koji su reagirali na mjere karantene nakon što je zabilježena zaraza COVID-19.

Kamp je prošli tjedan stavljen u karantenu nakon što je 40-godišnjem muškarcu dijagnosticiran COVID-19. Barem 35 migranata testirano je pozitivno prije nego što je izbio požar, no Mitarachi je rekao da ne mogu naći nijednoga od njih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!