Nakon pucnjave na sjeveru Kosova dodatne napetosti

26.12.2022.

07:24

Autor: V.K./HRT/Hina

Napeto na Kosovu

Napeto na Kosovu

Foto: Fatos Bytyci / REUTERS

Načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije general Milan Mojsilović izjavio je u nedjelju navečer, nakon vijesti o rafalnoj pucnjavi na sjeveru Kosova, da je na administrativnoj granici Srbije s Kosovom nužna prisutnost srpske vojske, ne navodeći više detalja.

Kosovski mediji na srpskom i albanskom različito su izvijesti o rafalnoj pucnjavi kod Zubinog Potoka na sjeveru Kosova.

Portal Kosovo online naveo je da je do pucnjave došlo kad su specijalci kosovske policije pokušali ukloniti barikade na jednoj od lokalnih cesta u općini Zubin Potok.

Prištinska Koha pak tvrdi da su lokalni Srbi napali pripadnike međunarodnih snaga (KFOR), a KFOR je za taj portal poslije potvrdio pucnjavu u blizini svoje ophodnje, ali ne i napad.

Kosovska policija demantirala je navode medija u Beogradu o bilo kakvim sukobima s policijom u Zubinom Potoku.

- Situacija je složena, zahtijeva prisutnost vojske duž administrativne linije i u idućem razdoblju vojska će biti usmjerena na izvršavanje zadataka, rekao je za provaldinu komercijalnu TV Pink načelnig GS VS-a general Milan Mojsilović.

On se sinoć sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a za TV Pink je potvrdio da je na putu prema Raški, na jugu Srbije, ne navodeći više detalja.

Napetosti na sjeveru Kosova traju već dva tjedna nakon što je kosovska policija uhitila donedavnog policajca zbog narušavanja ustavnog poretka, na što su lokalni Srbi uzvratili postavljanjem barikada, tražeći njegovo oslobađanje.

Idućih dana uhićena su još dvojica Srba, a uklanjanje barikada zatražili su SAD i Velika Britanije u Beogradu i Prištini te njemački veleposlanik na Kosovu.

Glavni izvor napetosti između Srbije i njezine bivše pokrajine s većinskim albanskim stanovništvom proglašenje je neovisnosti Kosova 2008. 

Srbija još ne priznaje taj potez i potiče svoju manjinu na Kosovu da ostane odana Beogradu.

Najnoviji spor Prištine i Beograda registarske su pločice, nakon što je vlada u Prištini objavila u studenom da oko 10.000 kosovskih Srba mora zamijeniti registarske pločice koje im je izdala Srbija pločicama Republike Kosovo do sljedećeg travnja.

Srbi su reagirali masovnim napuštanjem kosovskih institucija, a ostavke je podnijelo stotine policajaca, sudaca i tužitelja, četiri gradonačelnika u općinama sa srpskom većinom te 10 zastupnika u kosovskom parlamentu i jedan ministar. To je povećalo napetosti i bojazan od novih nemira.

Beograd je upozorio da neće biti samo promatrač ako Priština pokuša kazniti Srbe na sjeveru, dok kosovske vlasti inzistiraju na tome da mogu držati situaciju pod kontrolom.

Čelnici iz cijele Europe i šef NATO-a pozvali su na kompromis, u svjetlu usredotočenosti zapadnih vlada na rat u Ukrajini i energetsku krizu.

Posrednička diplomacija SAD-a i EU-a u međuvremenu nije dala rezultate, a barikade na Kosovu u ponedjeljak ulaze u 17. dan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!