19:20 / 20.12.2020.

Autor: Miljenko Karačić/Dnevnik/IMS/HRT

Nakon punih 12 godina održani lokalni izbori u Mostaru

-

-

Foto: - / -

U Mostaru na 150 biračkih mjesta, uz posebne epidemiološke mjere, birano je 35 gradskih vijećnika koji će na prvoj sjednici Gradskog vijeća birati novog gradonačelnika.
Punih dvanaest godina, zbog političkih nesporazuma, u Mostaru nisu održani lokalni izbori. Danas, na 150 biračkih mjesta, uz posebne epidemiološke mjere, birano je 35 gradskih vijećnika koji će na prvoj sjednici Gradskog vijeća birati novog gradonačelnika. Izbori su prošli bez većih problema, a pratilo ih je 1.700 promatrača te visoki dužnosnici međunarodne zajednice.


➡️ Grlić Radman: Ovo je praznik demokracije i dobar nagovještaj za izborne reforme

Mostarci su danas birali Gradsko vijeće. Jedni su ovaj trenutak čekali punih 12 godina, drugi su prvi put na izborima. Očekivanja su podijeljena.

- Izbori, treba biti bolje, a hoće li Bog zna.

- Očekujem da prođe korona, a bit će kao što je i bilo.

- Očekujem nešto nabolje, za ovu djecu, mi smo više u nekim godinama, da zavlada mir, rekli su građani.

Nositelji triju nacionalnih izbornih lista i danas šalju razumne poruke.

- Očekujem da od danas Mostar dobije funkcionalno Gradsko vijeće i da  počnemo  raditi konačno za ove ljude, rekao je Mario Kordić, nositelj liste HDZ-a BiH.

- Da biraju one kandidate koji su spremni ne vladati nego služiti ovome narodu i gradu Mostaru, rekao je Zlatko Guzin, nositelj liste Koalicije za Mostar.

- Vjerujem da će već od ponedjeljka izabrani vijećnici staviti točku na dosadašnje politike u Mostaru i krenuti u reforme, rekao je Velibor Milivojević, nositelj liste koalicije Ostajte ovdje - Za naš Mostar.

Izbori su se odvijali bez većih problema, zbog epidemioloških mjera trebalo je malo dulje stajati u redovima. No bilo je problema s biračkim popisima. Hrvatski narodni sabor podnio je i kaznene prijave.

- One se odnose na brutalni pokušaj kršenja vrijednosti demokratkih, prebacivanja više stotina glasača s jednog gradskog područja na drugo, Jugozapada, Zapada i Juga čime se htio narušiti onaj stvarni odnos koji imamo, rekao je Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH.

Nepravilnosti na biračkim popisima potvrdila je i Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom." U Mostaru su bili i dužnosnici međunarodne zajednice.

- Nešto što je izgledalo nemoguće, mostarska križaljka je riješena i svjedoci smo vrlo važnog dana za Mostar, navodi Johan Sattler, voditelj izaslanstva EU-a u BiH.

- Malo je čudno radovati se nečemu što je kasnilo 12 godina, ali ipak je to velik napredak i praznik za demokraciju, istaknuo je Valentin Inzko, visoki povjerenik međunarodne zajednice u BiH.

Stranački stožeri najavili su objavu prvih rezultata već od 21 sat, dok će Središnje izborno povjerenstvo prve neslužbene rezultate objaviti u Sarajevu točno u ponoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!