Nakon Šangaja, Kinezi zatvaraju i glavni grad - Peking

29.04.2022.

19:37

Autor: Zdenka Kardum/T.V./Dnevnik/HRT

Peking

Peking

Foto: - / Shutterstock

Nakon Šangaja, grada s 26 milijuna stanovnika, koji je već mjesec dana u karanteni, Kinezi zbog COVID-a zatvaraju i glavni grad - Peking. Zbog širenja zaraze zatvorene su trgovine, restorani, obrti, a stambeni blokovi su pod strogim mjerama izolacije. Protekla dva dana u Pekingu je otkriveno stotinjak novih slučajeva. Stanovnici su upozoreni da će biti sudski gonjeni ako se ogluše na restrikcijske mjere.

Kineska prijestolnica - Peking - zatvorila je šoping centre, teretane, kina, kazališta, škole, turistička mjesta... sve osim trgovina s hranom.

- Nisam zabrinut jer je obližnji supermarket ima na zalihama tri puta više hrane. Naša nas je tvrtka zamolila da radimo od kuće kako ne bi bilo velikih okupljanja, rekao je Liu.

Zaključani su cijeli stambeni blokovi, stanari ne mogu izaći iz svojih domova. Ako se ogluše na restrikcije suočit će se ogromnim kaznama.

- Učinak mjera, to što se ne možete previše družiti i što ne možete jesti vani, zabrinjavajući je, kaže Wang.

Najnoviji skok zaraze, u posljednjem tjednu ožujka zabilježeno je 54 tisuće infekcija diljem Kine, u velikoj je mjeri izazvan omikron varijantom korona virusa.

- Poduzet je trenutačni odgovor kako bi mogućnost širenja virusa u gradu bila blizu nule, ističe Xiao.

Gradske vlasti Pekinga ne žele da im se dogodi eksplozija zaraze kao u Šangaju. Pod snažnim mjerama izolacije je pekinška četvrt ČAOJANG, s 3 i pol milijuna stanovnika, i prva je u kojoj je započeto masovno testiranje.

- Mislim da Peking može bolje od drugih gradova jer je on glavni grad Kine. Naša zajednica ima mnogo WeChat grupa i stanovnici mogu komunicirati. Poduzete su zaštitne mjere testiranja i cijepljenja, kaže Xuan.

- Prvi svibnja je praznik i ljudi se stvarno žele družiti. Ove su mjere strašne, ustvrdio je Gao.

22 milijuna stanovnika glavnog kineskog grada u velikom strahu da im se ne dogodi ista situacija kao u Šangaju, gdje su već mjesec dana na snazi drakonske restrikcijske mjere, uključujući i policijski sat.

- Vjerujem da vlast u Pekingu neće biti kao vlada u Šangaju. Dakle Peking neće imati epidemiju poput one u Šangaju uzrokovanu opuštanjem stanovnika, smatra Tong

Šangaj je već mjesec dana u strogom lockdownu. U tome je gradu početkom travnja bilo 100 tisuća zaraženih koronom da bi prošle nedjelje taj broj narastao na pola milijuna.

- Prema rezultatima sekvencioniranja gena na koronavirus trenutačni posrast slučajeva uglavnom je uzrokovan podvarijatnama Omikrona BA.2 i BA.2.2. Širenje virusa je brzo jer je razdoblje inkubacije kratko, objsbio je Sun Xiaodong, zamjenik ravnatelja Šangajskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

U Šangaju sve više rastu gnjev i ogorčenje stanovnika.

Svaku večer svoje nezadovoljstvo stanovnici te gospodarske i financijske prijestolnice izražavaju lupanjem u tave i lonce.

Kina je gotovo usamljena u pridržavanju stroge "nulte COVID" politike.

- Kineska politika nulte tolerancije na COVID želi eliminirati reprodukciju virusa. Ona koristi farmaceutske i nefarmaceutske mjere, kao što su testiranje i praćenje, izolaciju, zaključavanje i cjepiva sve kako bi se brzo odgovorilo na zarazu i zaustavilo kontinuirano širenje virusa, rekao je akademik Zhang Boli, kineski epidemiolog.

Oko 88 posto stanovništva Kine je do sada cijepljeno dvjema dozama.

Opasan virus i dalje hara Kinom. Stanovnici Šangaja i Pekinga ne žele da im se dogodi situacija slična onoj na početku epidemije u Wuhanu. Kada su se svakog dana slale potresne snimke iz sablasno praznog grada.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!