Nakon šest godina Malala se vratila u Pakistan

29.03.2018.

10:32

Autor: D.M./HRT

default error photo
Sada 20-godišnja Malala Yousafzai rano jutros stigla je na aerodrom Benazir Bhutto praćena teškim osiguranjem. Vijest o njezinu dolasku na svim je naslovnicama.
Gotovo šest godina nakon brutalnog napada, dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai vratila se u Pakistan. Sada 20-godišnja Malala rano jutros stigla je na aerodrom Benazir Bhutto praćena teškim osiguranjem. Vijest o njezinu dolasku na svim je naslovnicama u toj zemlji. Mnogi Malalu doživljavaju kao junakinju, ali ima i onih koji je smatraju agitatorom kojeg treba ušutkati.

Malala
, u pratnji roditelja, razgovarala je s premijerom Šahidom Hakanom Abasijem. Obuzele su je emocije na prijemu koji je premijer priredio u njezinu čast. "Priželjkivala sam vratiti se u svoju zemlju sve te godine", rekla je. Premijer je kazao kako je sretan što je mogao dočekati "kćer Pakistana". "Ti si najjači pakistanski glas protiv ekstremizma", rekao je Abasi u kratkom govoru. Još se ne zna hoće li 20-godišnja Malala posjetiti rodni okrug Šangla, u dolini Svat.Još u mladosti Malala se borila za edukaciju djevojaka, a zbog negativnog pisanja o pakistanskim talibanima, postala je njihova žrtva prije šest godina. Tada 14-godišnju Yousafzai talibani su ranili u školskom autobusu u lice i vrat, no preživjela je napad. Njezin slučaj postao je poznat diljem svijeta, a Ujedinjeni narodi lansirali su kampanju za edukaciju djevojaka nazvavši je "Ja sam Malala" koja se skrbila o 32 milijuna djevojaka koje ne idu u školu.

Yousafzai je pak osnovala fondaciju Malala koja pomaže djevojkama u  Pakistanu, Afganistanu, Nigeriji, Keniji i Jordanu gdje je fokus na sirijskim izbjeglicama. Zbog zauzimanja za prava djece, 2014. godine osvojila je Nobelovu nagradu. Prošle godine počela je studirati na Oxfordu u Velikoj Britaniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!