16:37 / 20.09.2018.

Autor: V.K./Hina

Nakon Trumpova twitta cijene nafte pale na 79 dolara

-

-

Foto: - / -

Cijene nafte pale su na londonskom tržištu na 79 dolara nakon što je američki predsjednik Donald Trump pozvao Organizaciju zemalja-izvoznica nafte da "odmah nešto poduzme da cijene padnu!"
Cijene nafte pale su na londonskom tržištu na 79 dolara nakon što je američki predsjednik Donald Trump, uoči sastanka u Alžiru, pozvao Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) da "odmah nešto poduzme da cijene padnu!"

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 79 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po nepromijenjenoj cijeni od 71,12 dolara.

Jučer je cijene nafte u SAD-u potaknuo pad zaliha nafte u prošlom tjednu za 2,1 milijun barela, prema izvješću vlade u Washingtonu. Smanjene su i zalihe benzina, za 1,7 milijuna barela, signalizirajući neuobičajeno snažnu potražnju na kraju sezone vožnje.

Tržište je proteklih dana fokusirano na opskrbu u očekivanju američkih sankcija iranskom naftnom sektoru, koje bi trebale stupiti na snagu početkom studenog.

U takvom su okruženju proizvođači izloženi pritisku da povećaju opskrbu.

Donald Trump, poručio je OPEC-u putem Twittera da "odmah nešto poduzme da cijene padnu!". "Štitimo zemlje na Bliskom istoku, bez nas ne bi bile dugo sigurne, a usprkos tome stalno podižu cijene nafte! Zapamtit ćemo to", poručio je Trump.

Unatoč intervenciji američkog predsjednika na tržištu se i dalje očekuje rast cijena nafte. Brojni trgovci i analitičari očekuju da će cijena u Londonu uskoro prijeći 80 dolara.

Američki predsjednik uputio je poruku OPEC-u uoči sastanka u Alžiru ovog vikenda na kojem bi članice kartela i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom trebale razgovarati o raspodjeli planiranog povećanja ponude kako bi se nadoknadili izgubljeni iranski bareli.

Unatoč pritisku, na sastanku vjerojatno neće biti dogovoreno službeno povećanje proizvodnje, napominje Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!