20:54 / 17.10.2018.

Autor: HRT

Nakon ubojstva Khashoggija jača pritisak na Rijad

-

-

Foto: - / -

Turski mediji pišu da je Khashoggiju odrubljena glava u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a da je prije toga mučen.
I dalje je nepoznata sudbina novinara Jamala Khashoggija koji je nestao prije dva tjedna u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Sumnja se da je Khashoggi, žestoki kritičar saudijske vlasti, ubijen. Nakon što je jučer pretražila konzulat, turska policija danas je ušla i u rezidenciju saudijskog konzula u Istanbulu. 

Turski mediji pišu da je Khashoggiju odrubljena glava u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a da je prije toga mučen. Onamo je ušao 2. listopada i više nije izišao. Što mu se dogodilo, nije doznao ni američki državni tajnik Mike Pompeo u Rijadu. Dobio je samo obećanje da će saudijski režim provesti istragu.

Pompeo je iz Rijada otišao u Ankaru na sastanak s Erdoganom. Turski dužnosnici vjeruju da je kritičar saudijskog režima ubijen, a njegovo tijelo uklonjeno. Turska je policija, navodno, u konzulatu pronašla čvrste dokaze o njegovu ubojstvu. Saudijski konzul napustio je Tursku, a njegova rezidencija jučer nije mogla biti pretražena. 

"Saudijci su tvrdili da je unutra konzulova obitelj. Nadam se da će policija ući danas. Rekli smo da Saudijska Arabija mora surađivati s nama u svim aspektima i bez kašnjenja", ustvrdio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Prije turske policije, danas je u konzulat ušao tim od 11 saudijskih istražitelja. Istodobno, jača pritisak na Rijad, a njemački ministar vanjskih poslova odgodio je put u pustinjsku kraljevinu.

"Nećemo prihvatiti činjenicu da su novinari u svijetu sve više u opasnosti zbog svoga posla, a to vrijedi i za Saudijsku Arabiju. Sada ćemo s putovanjem pričekati", istaknuo je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

CNN tvrdi kako je Saudijska Arabija odlučila priznati da je kolumnist ubijen tijekom ispitivanja koje je pošlo po zlu. Khashoggi je bio jedan od najistaknutijih komentatora u arapskom svijetu i, s dva milijuna sljedbenika na Twitteru, neugodan kritičar kraljevske obitelji u Rijadu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!