Nakon Van Goghove slike, aktivisti napali zastupništvo Aston Martina

16.10.2022.

16:41

Autor: Hina/HRT

Akcija se dogodila u središtu Londona

Akcija se dogodila u središtu Londona

Foto: Toby Melville / REUTERS

Aktivisti koji se zalažu za zaštitu okoliša iz skupine 'Just Stop Oil' bojom su u nedjelju poprskali izlog zastupništva luksuznih automobila marke Aston Martin u središtu Londona, u sklopu niza akcija protiv eksploatacije ugljikovodika, koje su započeli početkom listopada.

Dok je skupina aktivista u nedjelju ujutro blokirala promet u ulici Park Lane koja graniči s Hyde Parkom, jedan od njih narančastom je bojom poprskao izlog autosalona tvrtke Aston Martin koji se nalazi u ovoj ulici.


Grupa 'Just Stop Oil' početkom listopada pokrenula je niz svakodnevnih akcija i blokada u glavnome britanskom gradu.


U petak su dvije aktivistice juhom od rajčice iz konzerve zalile Van Goghovo remek-djelo "Suncokreti" izloženo u Nacionalnoj galeriji. Od vlade Liz Truss traže da prekine eksploataciju ugljikovodika u zemlji. Riječ je o eksploataciji koju je premijerka odlučila ubrzati.


Suočena s opetovanim prosvjedima iste grupe građana, vlada je odlučila ojačati ovlasti policije.


Novim zakonom "pojačat će se sigurnost prometnih mreža, naftnih terminala i tiskara", da bi se tako zaštitila "kapitalna nacionalna infrastruktura i pristup osnovnoj robi i uslugama", rekla je Truss.


Nekoliko članova grupe 'Just Stop Oil' osuđeno je na zatvorske kazne zbog svojih postupaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!