Nakon većih zastoja promet u Doveru normalno teče

24.07.2022.

14:40

Autor: HRT/D.M./Hina

Carinska kontrola u Doveru

Carinska kontrola u Doveru

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Promet se stabilizirao u britanskoj luci Dover i očekuju se kratkotrajni redovi od samo sat vremena u nedjelju nakon dva dana velikih gužvi i čekanja. 

Promet sada "teče normalno" za razliku od prizora dugih kolona posljednjih dana što je uzrokovalo kaos na putovanju za tisuće ljudi. Krivcima se smatraju dodatne granične provjere nakon brexita i premalo osoblja francuskih vlasti na kontrolnim točkama u Doveru.

U ovo vrijeme, kada za većinu škola u Engleskoj i Walesu počinje raspust, pojačava se promet u luci, odakle polaze trajekti za Francusku. Prije prelaska La Manchea francuski carinici provjeravaju putovnice putnika.

U nedjelju se u luci očekuje više od 6000 turističkih automobila.

- Francuska granica je potpuno operativna i sve teče normalno. Tijekom dana se očekuju redovi, ali kratkotrajni (kraći od 60 minuta), rekao je glasnogovornik luke.

Ministrica vanjskih poslova i popularna torijevka Liz Truss rekla je da su za poremećaje u luci krive francuske vlasti kada su je pitali je li brexit razlog prometnog kaosa. Truss je u subotu rekla da je razgovarala s francuskom kolegicom Catherine Collona koja je na Twitteru objavila da je njihov razgovor bio "dobar.


Britanska luka Dover optužila je još u petak francuske vlasti da "upropaštavaju ljetovanje" mnogim obiteljima zbog nedovoljnog broja carinskog osoblja, što ima za posljedicu duge kolone u tom gradu na jugoistoku Engleske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!