Nancy Pelosi u Armeniji nakon sukoba s Azerbajdžanom

17.09.2022.

22:51

Autor: Hina/HRT

Nancy Pelosi u Armeniji

Nancy Pelosi u Armeniji

Foto: National Assembly of the Republic of Armenia / REUTERS

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa, Nancy Pelosi, stigla je u subotu u posjet Armeniji, koja se ovih dana ponovno sukobila s Azerbajdžanom.

Pelosi, najviša američka dužnosnica koja je posjetila Erevan od proglašenja neovisnosti te zemlje 1991., ocijenila je da je njezin posjet "snažan simbol odlučnog angažmana Sjedinjenih Država prema mirnoj, prosperitetnoj i demokratskoj Armeniji i sigurnom i stabilnom Kavkazu", po priopćenju.

- Njezin trodnevni posjet imat će veliku ulogu u jamčenju naše sigurnost, rekao je predsjednik armenskog parlamenta Alen Simonjan novinarima prije njezina dolaska.

Pelosi je stigla u posjet u trenutku kada u regiji, strateški važnoj zbog prijenosa ugljikovodika iz Kaspijskog jezera, jačaju napetosti zbog utjecaja Turske, koja podržava Azerbajdžan, te Rusije, koja u teoriji jamči sigurnost Armeniji gdje ima vojnu bazu, ali želi i dobre odnose s Azerbajdžanom.

Zapad je angažiran u mirovnom procesu u sklopu skupine iz Minska i OESS-a. U pograničnim sukobima između Armenije i Azerbajdžana ovaj tjedan poginulo je više od 200 vojnika, objavile su obje zemlje u petak.

Armenija i Azerbajdžan međusobno se optužuju za sukobe oko sporne regije Nagorno-Karabah, najsmrtonosnije od šestotjednog rata 2020. kada su poginule na tisuće ljudi. Prekid vatre, dogovoren uz posredovanje Moskve, prekinuo je borbe u srijedu kasno navečer, ali je situacija na granici i dalje napeta.

Rusija je rekla da će vršiti pritisak na obje zemlje da povuku svoje snage na položaje na kojima su bile prije izbijanja sukoba ovaj tjedan.

Pelosi je bila u središtu geopolitičkih napetosti između Kine i Sjedinjenih Država u kolovozu kada je posjetila Tajvan unatoč upozorenjima Pekinga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!