Napad na Capitol: Osuđen osnivač krajnje desnih Čuvara zakletve

30.11.2022.

07:40

Autor: I.Z./HRT/Hina

Stewart Rhodes

Stewart Rhodes

Foto: Jim Urquhart / REUTERS

Stewarta Rhodesa, osnivača krajnje desne organizacije Čuvari zakletve (Oath Keepers), porota je jučer osudila za urotu u svrhu poticanja pobune zbog prošlogodišnjeg napada na američki Capitol u neuspjelom pokušaju poništavanja izbornog poraza tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa 2020.

Rhodesa, bivšeg vojnog padobranca i pravnika koji se školovao na Sveučilištu Yale, tužitelji su tijekom osmotjednog suđenja optužili da je vodio urotu koja je počela ubrzo nakon izbora 2020. u svrhu pokretanja oružane pobune kako bi se zaustavio prijenos predsjedničke vlasti i spriječio Kongres da potvrdi izbornu pobjedu Joea Bidena.

Bila je to prva presuda pročitana u ime 12-člane porote u najznačajnijem od brojnih suđenja proizašlih iz smrtonosne pobune na Capitolu 6. siječnja 2021. Suđenjem je predsjedao okružni sudac Amit Mehta.

Osim Rhodesa, krivom je proglašena i njegova suoptuženica Kelly Meggs, šefica floridskog ogranka Čuvara zakletve.

Kenneth Harrelson, član floridskog ogranka, Thomas Caldwell, umirovljeni mornarički obavještajac iz Virginije i Jessica Watkins, koja je bila na čelu skupine milicija u Ohiu, oslobođeni su optužbi.

Rhodes je 2009. osnovao Čuvare zakletve, paravojnu skupinu među čijim su članovima trenutačno i umirovljeno američko vojno osoblje, policajci te osoblje hitnih službi. Članovi njegove organizacije pojavljivali su se, često teško naoružani, na prosvjedima i političkim događajima diljem Sjedinjenih Država, uključujući demonstracije rasne pravde nakon ubojstva Georgea Floyda.


Tužitelji su tijekom suđenja rekli da su Rhodes i njegovi suoptuženici planirali upotrijebiti silu kako bi spriječili Kongres da službeno potvrdi Bidenovu izbornu pobjedu.

Tijekom suđenja svjedočilo je pedesetak svjedoka. Rhodes i dvojica njegovih suoptuženika svjedočili su u svoju obranu. Zanijekali su da su planirali bilo kakav napad ili nastojali spriječiti Kongres da potvrdi izborne rezultate, iako je Watkins priznao da je ometao policajce koji su štitili Capitol.

Rhodes je rekao poroti da nije planirao napad na Capitol i da je tek nakon završetka nereda saznao da su neki od njegovih ljudi upali u zgradu.

Neredi u zgradi Capitola, sjedištu američkog Kongresa, izbili su nakon što se oko 2000 Trumpovih pristaša okupilo na prosvjedu 6. siječnja prošle godine na kojem je Trump ponovio neutemeljene optužbe da su izbore obilježile nepravilnosti i krađa, što je dovelo do njegova poraza.

Kulminacija je bila nasilni upad u zgradu Kongresa, napadi na policiju i članove najvišeg američkog zakonodavnog tijela, koji su se morali skrivati i bježati.

Poginulo je pet osoba, a 140 policajaca je ranjeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!