Napad na Kapitol: Četiri krajnja desničara proglašena krivima za pobunu

04.05.2023.

20:53

Autor: M.M./HRT/Hina

Napad na Kapitol 6.1.2021.

Napad na Kapitol 6.1.2021.

Foto: Stephanie Keith / Reuters

Četvorica pripadnika krajnje desničarske skupine Proud Boys koji su sudjelovali u napadu na američki Kapitol 6. siječnja 2021., proglašeni su u četvrtak krivima za "pobunu", pišu američka glasila, što je veoma rijetka optužba.

Njihov vođa Enrique Tarrio je među četvoricom osuđenika.

Na sudu u Washingtonu sudilo se petorici pripadnika skupine zbog toga što su zajedno s mnoštvom pristaša republikanskog predsjednika Donalda Trumpa stvorili kaos u zgradi Kongresa gdje su zastupnici trebali proglasiti izbornu pobjedu njegova demokratskog protukandidata Joea Bidena.

Porota se nije mogla dogovoriti o optužbi za "pobunu" za petog optuženika, ali su sva petorica proglašena krivima za ometanje rada Kongresa.

Nakon napada 6. siječnja 2021. više od 950 pristaša bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa uhićeno je i optuženo za poticanje nereda u sjedištu američke demokracije.

Nakon završetka drugih dvaju postupaka u studenom i u siječnju, šestorica pripadnika druge krajnje desničarske milicije Oath Keepers već su bila osuđena za pobunu, što je točka optužnice za koju je moguća 20-godišnja zatvorska kazna, a obuhvaća planiranje primjene sile protiv vlade.

Teško ju je dokazati i veoma se rijetko rabi, a prethodna kazna za pobunu, prije onih u studenom i u siječnju, izrečena je prije gotovo četvrt stoljeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!