Napad na Kapitol: Istražno povjerenstvo traži kazneni postupak protiv Trumpa

19.12.2022.

21:54

Autor: V.K/Hina/HRT

Donald Trump

Donald Trump

Foto: Rachel Mummey / REUTERS

Parlamentarno istražno povjerenstvo za napad na Kapitol u ponedjeljak je jednoglasno preporučilo kazneni postupak protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, uključujući i za pozivanje na pobunu.

Istražno povjerenstvo također je preporučilo da se bivšeg predsjednika kazneno goni zbog ometanja službenog procesa (ovjera rezultata predsjedničkih izbora), urote protiv američke države i lažnih izjava.

- Komisija je prikupila značajne dokaze koji pokazuju da je Trump namjeravao poremetiti mirnu tranziciju vlasti kako je predviđeno našim Ustavom, rekao je zastupnik u Zastupničkom domu Jamie Raskin neposredno prije glasanja.

Vjerujemo da dokazi prikupljeni tijekom naše istrage opravdavaju preporuku kaznenog progona protiv Donalda Trumpa, dodao je.

Ove optužbe kažnjive su zatvorskom kaznom i diskvalifikacijom obnašanja javne dužnosti. Bivši predsjednik najavio je da će se ponovno okušati u utrci za Bijelu kuću 2024. godine.

Povjerenstvo nema ovlasti samo pokretati te kaznene postupke i može samo izdati preporuku Ministarstvu pravosuđa SAD-a, koje jedino ima ovlasti podići optužnicu protiv bivšeg američkog predsjednika, ako to bude potrebno.

Članovi povjerenstva, sedmero demokrata i dvoje republikanaca, počeli su u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu iznositi zaključke svoje duge istrage o napadu na Kapitol 6. siječnja 2021. u sklopu koje su ispitali tisuću ljudi, proučili brdo dokumenata i održali medijski jako pozorno praćena javna saslušanja.

Pristaše bivšeg predsjednika Trumpa tog su dana, tvrdeći - netočno - kao i on da mu je Joe Biden "ukrao" predsjedničke izbore 2020., nasilno napali sjedište Kongresa u Washingtonu kako bi zaustavili potvrdu rezultata, što je potreslo američko demokraciju.

- Ubacivanje biračkog listića u biračku kutiju u Sjedinjenim Državama djelo je vjere i nade, rekao je na početku sjednice demokrat Bennie Thompson, predsjednik istražnog povjerenstva.

- Ta vjera u naš sustav temelj je američke demokracije. Ako je povjerenje uništeno, uništena je i naša demokracija. Donald Trump je uništio to povjerenje. Izgubio je izbore 2020. i znao je to, ali je izabrao pokušati ostati na vlasti, dodao je.

Cheney: Trump nije sposoban obnašati javne dužnosti

Potpredsjednica povjerenstva, republikanka Liz Cheney, "crvena krpa" za Trumpa, ocijenila je da su ti postupci pokazali da on "nije sposoban" obnašati nove javne dužnosti.

- Tko kod se tako ponaša u tom trenutku ne može više nikada obnašati javnu dužnost u ovoj zemlji, rekla je.

Najmanje petero ljudi poginulo je u tom napadu, a stotine su zbog nasilja kazneno gonjene.

Konačno izvješće o istrazi bit će objavljeno u srijedu.

- Mislim da postoje dokazi da je Donald Trump počinio kaznena djela u sklopu svojih nastojanja da poništi izbore, rekao je u nedjelju za CNN demokratski zastupnik Adam Schiff, član povjerenstva.

Trump: Članovi povjerenstva su propalice

Trump je putem svoje platforme Truth Social u svojem tipičnom stilu poručio da su članovi povjerenstva "socijalni slučajevi i propalice".

Branio je svoj govor 6. siječnja 2021. i druge poteze tog dana kao "umjerene i pune ljubavi".

Svoje je pristaše tada pozvao da se "bore poput đavola".

Trump je optužen da je vršio pritisak na potpredsjednika Mikea Pencea i izborne dužnosnike, posebice u Georgiji i Arizoni, da ponište rezultate predsjedničkih izbora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!