17:36 / 02.08.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Napad na tanker: London pozvao na razgovor iranskog veleposlanika

Napad na tanker: Razgovor s iranskim veleposlanikom

Napad na tanker: Razgovor s iranskim veleposlanikom

Foto: Johan Victor / REUTERS

Britansko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u ponedjeljak na razgovor iranskog veleposlanika u Londonu, što je odgovor na prošlotjedni napad na tanker kada su ubijeni britanski i rumunjski državljanin.

Britanija, Rumunjska, SAD i Izrael okrivili su Iran za taj smrtonosni napad.


Bespilotna letjelica u četvrtak je napala tanker Mercer Street koji je bio u tranzitu blizu Omana, a tada nije prevozio teret.


Vlasnik tankera je tvrtka Zodiac Maritime, čije je sjedište u Velikoj Britanija, a čelnik je izraelski poduzetnik Eyal Ofer.


Premijer Izraela Naftali Bennett rekao je za vikend da je Teheran "htio napasti izraelsku metu".


- Iranskog veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu pozvao je danas u ministarstvo vanjskih poslova državni tajnik za Bliski istok James Cleverly, što je odgovor na nezakoniti napad na MV Mercer Street 29. srpnja, stoji u priopćenju britanskog ministarstva vanjskih poslova.


- Državni tajnik Cleverly ponovio je da Iran mora odmah prekinuti s akcijama koje dovode u opasnost međunarodni mir i sigurnost, te da se mora omogućiti sloboda plovidbe sukladno međunarodnom pravu, dodaje se.


Teheran je više puta otklonio svoju umiješanost u incident.


- Insinuacije britanskih i američkih šefova diplomacije neutemeljene su i predstavljaju političku provokaciju koju snažno osuđujemo, poručio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh u ponedjeljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!