Napadač u Hamburgu bivši Jehovin svjedok, posjedovao dozvolu za oružje

10.03.2023.

13:44

Autor: HRT/Hina

Cvijeće ispred zgrade u kojoj se nalazi Dvorana Kraljevstva Jehovinih svjedoka u Hamburgu

Cvijeće ispred zgrade u kojoj se nalazi Dvorana Kraljevstva Jehovinih svjedoka u Hamburgu

Foto: Fabian Bimmer / REUTERS

Napadač koji je u Hamburgu sinoć usmrtio sedmero pripadnika zajednice Jehovinih svjedoka te zatim ubio i sebe, i sam je nekada pripadao toj zajednici te je posjedovao dozvolu za nošenje oružja, priopćila je policija u Hamburgu.

Pokolj ovakvih razmjera još nismo doživjeli u Hamburgu, rekao je senator za unutarnje poslove grada-savezne pokrajine Hamburg Andy Grote. On je objasnio da je policija četiri minute nakon prvog poziva već bila na mjestu događaja.

Grote je ustvrdio kako je brzi dolazak policije "spasio mnoge ljudske živote". U zgradi se na skupu nalazilo oko 50 osoba.

- Nakon dolaska policije napadač je pobjegao na prvi kat, gdje si je oduzeo život, rekao je Grote.

Napadač je 35-godišnji Philipp F., njemački državljanin koji je nekada bio pripadnik zajednice Jehovinih svjedoka i posjedovao je oružje za koje je imao dozvolu koja je izdana u prosincu prošle godine.

- Prema sadašnjim saznanjima Philipp F. zajednicu Jehovinih svjedoka nije napustio u najboljim odnosima, rekao je predstavnik kriminalističkog ureda Hamburga Thomas Radszuweit.

Policija je prije nekoliko mjeseci dobila anonimnu prijavu u kojoj se tražilo oduzimanje dozvole za nošenje oružja Philippu F., uz obrazloženje da je riječ o psihički bolesnoj osobi "punoj bijesa naspram vjerskih zajednica i bivšeg poslodavca", no nakon kontrole nisu pronađeni nikakvi detalji koji bi opravdali oduzimanje dozvole za nošenje oružja.

- Prilikom kontrole stana Philippa F. nisu bile utvrđene nikakve nepravilnosti, a sam počinitelj nije odavao dojam psihički bolesne osobe, rekao je Ralf Martin Meyer, predsjednik policijske uprave Hamburg.

- U noćašnjoj premetačini stana počinitelja pronađena je i veća količina streljiva, rekao je Ralf Peter Anders iz državnog odvjetništva Hamburga. Kako je rečeno, napadač do sada nije bio poznat vlastima.

U četvrtak navečer dogodio se pokolj u zgradi kojom se koriste pripadnici vjerske zajednice Jehovinih svjedoka u Hamburgu. Napadač je oko 21 sat upao u prostorije zgrade i hicima iz pištolja usmrtio sedam osoba te je na kraju počinio samoubojstvo.

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji je i sam godinama bio gradonačelnik Hamburga, putem Twittera je izrazio svoje zaprepaštenje.

- Ja sam u mislima sa žrtvama i članovima obitelji. I sa snagama sigurnosti koje su obavile ovaj težak zadatak, poručio je Scholz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!