17:18 / 30.08.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Napadi Islamske države trebali bi prestati kada Amerikanci odu

Napadi Islamske države trebali bi prestati kada Amerikanci odu

Napadi Islamske države trebali bi prestati kada Amerikanci odu

Foto: Stringer / Reuters

Napadi Islamske države u Afganistanu trebali bi prestati kada američki vojnici odu iz zemlje, rekao je talibanski glasnogovornik.

Islamska država u Horasanu, koja već godinama izvodi smrtonosne napade u Afganistanu i Pakistanu, preuzela je odgovornost za napad počinjen u četvrtak kod zračne luke u Kabulu, gdje su se okupile tisuće ljudi u želji da pobjegnu iz zemlje nakon što su talibani 15. kolovoza preuzeli vlast.

U napadu je poginulo stotinjak ljudi, uključujući 13 američkih vojnika, i to samo nekoliko dana prije isteka roka za povlačenje američkih snaga 31. kolovoza, nakon 20 godina rata u toj zemlji.

Skupina je preuzela odgovornost i za raketni napad na zračnu luku u Kabulu u ponedjeljak.

- Nadamo se da će Afganistanci koji su pod utjecajem Islamske države odustati od svojih akcija kada se uspostavi islamska vlada bez stranih sila, rekao je glavni talibanski glasnogovornik Zabihulah Mudžahid, u intervjuu za AFP ovaj vikend.

- Ako izazovu ratno stanje i nastave svoje akcije, islamska vlada će se pobrinut za njih, upozorio je.

SAD je tijekom vikenda izveo više napada na položaje Islamske države. U nedjelju su uništili jedno od njezinih vozila s eksplozivom koje je prijetilo zračnoj luci. No talibane to ljuti.

- Nisu imali dozvolu za takve operacije. Mora se poštivati našu neovisnost, rekao je glasnogovornik.

Talibani su obećali formirati "uključivu" vladu, ali tek kada strane snage napuste zemlju.

- Važno je uspostaviti vladu, ali to zahtijeva puno strpljenja. Upravo vodimo konzultacije o formiranju vlade na odgovoran način, rekao je.

Zemlja u međuvremenu živi usporeno. Banke, državne službe i druge javne institucije velikim su dijelom zatvorene.

Talibani su obećali poboljšati gospodarsku situaciju u zemlji, ali bez međunarodne pomoći i novca koji afganistanska središnja banka drži u inozemstvu, budućnost zemlje, jedne od najsiromašnijih na svijetu, jako je komplicirana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!