07:13 / 14.01.2018.

Autor: HRT

Napadi na katoličke crkve u Čileu uoči dolaska Pape

-

-

Foto: - / -

Napadači su poručili: "Sljedeći će napad biti na - Papu". U ostavljenom pamfletu upotrijebili su rečenicu povezanu s aktivizmom na području Mapuche u kojoj žive starosjedioci.
Franjo, prvi latinoamerički papa vraća se na 'svoj' kontinent. U petoj godini pontifikata, nakon što je već posjetio Brazil, Boliviju, Ekuador, Paragvaj, Kubu i Meksiko, ne i rodnu Argentinu, Sveti otac 15. siječnja stiže u pastoralni pohod Čileu. U samo predvečerje njegova dolaska molotovljevim su koktelima napadnute četiri katoličke crkve. Tri u glavnome gradu Santiagu.

Nepoznati napadači ostavili su poruku - "Sljedeći će napad biti na - Papu". U ostavljenom pamfletu upotrijebljena je rečenica povezana s aktivizmom na području Mapuche u kojoj živi starosjedilačko stanovništvo. Navodno je napisano da je novac potrošen na Papin posjet mogao biti iskorišten za pomoć siromašnima.

Čileanska predsjednica Michelle Bachelet napade opisuje kao "vrlo čudne" i u radijskom obraćanju dodaje da "u demokratskom društvu ljudi mogu izražavati svoje mišljenje, sve dok to čine na miroljubiv način". Vatikan još nije komentirao ni napade ni prijetnje.

U samom Santiagu traju završne pripreme. U glavnome parku na misi se očekuje pola milijuna vjernika. Papa će se sastati i s čelnicima Mapuchea, koji tvrde da su velika privatna imanja i plantaže drvne sirovine na krajnjem jugu zemlje isrcpili okoliš i osiromašili ljude, a očekuje se da će i prosvjedi pratiti njegov boravak u Čileu.

Nakon posjeta Temucu, na središnjem jugu i Iquique na dalekom sjeveru Čilea, Papa nastavlja svoj put prema Peruu i Limi. Ondje je stražnji dio kipa gigantskog Krista koji je 2011. donirala brazilska građevinska kompanija, poslije poznata po najvećem korupcijskom skandalu u Latinskoj Americi. Nepoznati ga je počinitelj zapalio i teško oštetio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!