13:40 / 06.04.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Napadnut zatvor u Nigeriji, u bijegu više od 1800 zatvorenika

U Nigeriji u bijegu više od 1800 zatvorenika

U Nigeriji u bijegu više od 1800 zatvorenika

Foto: David Dosunmu / REUTERS

Više od 1800 zatvorenika je u bijegu u jugoistočnoj Nigeriji nakon što su naoružani napadači bacili na zatvor eksploziv i rakete, objavile su vlasti u utorak.

Nigerijska policija rekla je da vjeruje da je zabranjena separatistička skupina, Autohtoni narod Biafre (IPOB) odgovorna za napad na zatvor u gradu Owerri, ali glasnogovornik te skupine demantirao je Reutersu umiješanost u napad.

- Zatvor Owerri napali su nepoznati naoružani napadači i prisilno oslobodili ukupno 1844 zatvorenika, rekao je glasnogovornik nigerijske Kaznene uprave.

- Preliminarne istrage otkrile su da su napadači članovi zabranjenog IPOB-a, rekao je Frank Mba, glasnogovornik nigerijske policije.

Separatistički pokret na jugoistoku Nigerije jedan je od nekoliko ozbiljnih sigurnosnih izazova s kojima se suočava predsjednik Muhammadu Buhari, uključujući desetljeće dugu islamističku pobunu na sjeveroistoku, otmice učenika na sjeverozapadu i piratstvo u Gvinejskom zaljevu.

IPOB traži neovisnost regije Biafre na jugoistoku Nigerije. Milijun ljudi ubijeno je u građanskom ratu od 1967. do 1970. koji se vodio između nigerijske vlade i separatista u Biafri.

Pojačane su napetosti na jugoistoku proteklih mjeseci nakon optužbi da je paravojno krilo IPOB-a, poznato kao Istočna sigurnosna mreža (ESN) sudjelovalo u sukobima s vojskom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!