14:29 / 10.05.2018.

Autor: D.P./Hina

Napeto na Golanskoj visoravni, Netanyahu kaže da je Iran prešao "crvenu crtu"

-

-

Foto: - / -

Iranske snage na sirijskoj strani Golanske visoravni ispalile su 20-ak projektila na izraelske ciljeve. Izraelci su uzvratili i njihove su rakete u Siriji pogodile nekoliko vojnih lokacija.
Iranske snage na sirijskoj strani Golanske visoravni ispalile su 20-ak projektila na izraelske ciljeve. Izraelci su uzvratili na napad i njihove su rakete u Siriji pogodile nekoliko vojnih lokacija.

Iranske rakete nisu došle do izraelskih položaja, tvrdi Izrael, već su ili pale na sirijski teritorij ili ih je presreo proturaketni sustav. Izrael je potom, kako je objavio, napao "gotovo svu" iransku infrastrukturu u Siriji. Nakon raketiranja francuski predsjednik pozvao je Izrael i Iran na smirivanje situacije.

Zbog rasta vojne napetosti između Izraela i Irana u Siriji zabrinuti su i Rusi. Smatraju da je razlog tomu pojačana neizvjesnost nastala nakon što se SAD povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom.


Lavrov pozvao na dijalog, Maas naglasio izraelsko pravo na samoobranu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je Izrael i Iran na dijalog, nakon izraelskih napada na iransku infrastrukturu u Siriji, a njegov je njemački kolega Haiko Maas naglasio da Izrael ima pravo na samoobranu.

Lavrov je kazao da je pribjegavanje sili "vrlo zabrinjavajući trend". "Polazimo od načela da sva pitanja moraju biti riješena dijalogom", rekao je on na konferenciji za novinare sa svojim njemačkim kolegom Maasom. Dodao je da je Moskva upozorila, uključivo i tijekom jučerašnjeg susreta predsjednika Vladimira Putina s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, da je protiv "svake akcije koja bi se mogla pokazati kao provokacija".

Maas je napade na Golansku visoravan nazvao provokacijom te naglasio da Izrael ima pravo na samoobranu. Naglasio je i da se sirijski sukob ne može riješiti bez Rusije. U međuvremenu, SAD je osudio iranske akcije iz Sirije na izraelske položaje na Golanskoj visoravni kao "provokacije".


Netanyahu kaže da je Iran prešao "crvenu crtu"

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je Iran prešao "crvenu crtu" raketirajući iz Sirije dio Golanske visoravni koju je Izrael okupirao, na što je potonji odgovorio. "Naša reakcija je bila izazvana. Tsahal (izraelska vojska) je izveo napad velikih razmjera na iranske ciljeve u Siriji", rekao je Netanyahu u videosnimci istaknuvši da "nijedna" raketa nije pala u Izrael.

"Sudjelujemo u dugotrajnoj bitci. Naš cilj je jasan: nećemo dopustiti da se Iran vojno učvrsti u Siriji", opetovao je premijer kojemu je ovo bila prva javna reakcija nakon više desetaka zračnih udara koje je Izrael u zoru izveo u Siriji. "Stostruko ćemo uzvratiti onima koji nas napadnu. Djelovat ćemo protiv onih koji nas kane napasti i prije nego to učine. To smo učinili i ubuduće ćemo činiti", upozorio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!