20:01 / 03.04.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/Marko Stričević/V.B.

Napeto na istoku Ukrajine

Napeto na istoku Ukrajine

Napeto na istoku Ukrajine

Foto: via / REUTERS

Raste napetost u odnosima Rusije i Ukrajine. Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov poručio je da bi bilo kakvi pokušaji pokretanja novog vojnog sukoba na ratom razrušenom istoku Ukrajine mogli završiti uništenjem te zemlje. Odgovor Lavrova slijedio je nakon optužbi iz Ukrajine da Moskva gomila vojne snage blizu zajedničke granice te da proruski separatisti sustavno krše primirje.

Takozvani zamrznuti sukob na istoku Ukrajine opasno se počeo zagrijavati prije osam dana, kada je Ukrajina objavila da su proruski separatisti granatirali selo Šumi i ubili četiri te ranili dva ukrajinska vojnika. U odcijepljenoj regiji Donbas borci na prvoj crti pripremaju se za mogući protuudar.

- Po akcijama koje demonstrira protivnik, ide se prema punoj borbenoj aktivnosti. Mi smo budni i spremni sto posto, navodi Baluu, zapovjednik pobunjenika. Ukopavamo se?. Čekamo da oni prijeko smisle što će.

Strahuje se da se iza tko zna kojeg po redu kršenja primirja ovaj put kriju ozbiljniji planovi - kakvi i čiji, zasad se ne nazire. Službeni Kijev tvrdi da je Rusija na istočnu granicu s Ukrajinom poslala znatne vojne snage. Slične informacije imaju i u američkom Pentagonu.

- Kontaktirali smo s Rusijom kako bismo dobili jasniji uvid u to što se događa. Trenutačno nisam spreman iznositi pojedinosti jer razgovori su tek počeli, rekao je John Kirby, ministarstvo obrane SAD-a.

Rusija je još u ožujku poslala 6000 vojnika na poluotok Krim, koji je prije sedam godina pripojila suprotno međunarodnom pravu. Proteklih je dana na granicu s istočnom Ukrajinom navodno dovezla 4000 vojnika i tenkove.

- Predsjednik Putin nedavno je izjavio - a to je aktualno i danas - da će oni koji pokušaju povesti rat u Donbasu razoriti Ukrajinu, rekao je Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije.

Kijev i Moskva još se jednom međusobno optužuju za kršenje primirja.

- Na našu žalost, stanje je na prvoj crti zastrašujuće. Nije riječ o izoliranim slučajevima: oružane snage Ukrajine mnogo su se puta upustile u provokacije, navodi Dmitrij Peskov, glasnogovornik Vladimira Putina.

Ukrajinskog predsjednika jučer je nazvao Joe Biden. Predsjednik SAD-a tjednima daje do znanja da će se u njegovu mandatu SAD ozbiljno suprotstavljati Rusiji na mnogim frontama.

- Detaljno smo prodiskutirali stanje u Donbasu. Predsjednik Biden uvjerio me da Ukrajina neće biti ostavljena sama protiv ruske agresije, ističe Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Tražeći moguće motive ruskih manevara, Moscow Times upozorava da na poluotoku Krimu vlada kronična nestašica pitke vode otkako mu je Ukrajina blokirala Sjevernokrimski kanal. Postoji teorija da Rusija razmatra vojni upad u Hersonsku oblast na ušću rijeke Dnjepar, sjeverno od Krima, kako bi uspostavila kontrolu nad tamošnjom branom. Zasad je to - nepotvrđena teorija.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!