12:52 / 30.01.2021.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/HRT/Hina

Europa zabrinuta zbog novih sojeva COVID-a, u SAD-u pada broj zaraženih

Cjepivo protiv koronavirusa

Cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Lee Smith / Reuters

Napetosti između Europske unije i Velike Britanije zbog cjepiva protiv koronavirusa. Britanski premijer Boris Johnson zabrinut je zbog odluke Bruxellesa da uvede kontrolu izvoza cjepiva nakon što je AstraZeneca objavila da će smanjiti isporuke Europskoj uniji, a isto su učinila i druga dva proizvođača, Pfizer i Moderna. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava pak da je pandemija živa jer neke države gomilaju cjepivo. 

Zabrinutost zbog širenja zaraznijih varijanta covida-19 zavladala je Europom u kojoj sve više država zatvara svoje granice, a u Sjedinjenim Država pada i broj novozaraženih i hospitaliziranih.

Njemačka od subote zabranjuje ulazak na svoj teritorij kopnenim, morskim i zračnim prijevozom putnicima iz pet zemalja koje su snažno pogođene različitim varijantama covida-19. Susjedna Francuska od nedjelje zatvara svoje granice za državljane iz zemalja koje nisu članice Europske unije.

Obeshrabriti putnike

Kanada će postrožiti ograničenja za ulazak na svoj teritorij mjerama kojima želi "obeshrabriti putovanja" kako bi suzbila širenje novih varijanata, rekao je premijer Justin Trudeau.

Meksiko je odmah pozvao Kanadu da odustane od te odluke.

U Sjedinjenim Državama već dva tjedna opada broj novih zaraženih i broj oboljelih od covida-19 na bolničkom liječenju iako je ukupan svakodnevni broj pozitivnih na virus i dalje veći nego ljetos.

Stručnjaci ocjenjuju da je slika poboljšana zato što je prošlo razdoblje blagdana kada se ljudi češće okupljaju. Drugi je razlog što je barem u jednom dijelu saveznih država već zaražen dobar dio stanovništva pa i učinak stečenog imuniteta tu igra ulogu.

Međutim u SAD je svakodnevni broj umrlih od covida i dalje iznad 3000, ali krivulje idu u dobrom smjeru u toj državi u kojoj je koronavirus usmrtio više od 430.000 ljudi.

EK ne odustaje

U Europskoj uniji, regulatorno tijelo odobrilo je za uporabu cjepivo AstraZenece u petak, no predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ne odustaje od pritiska na tog proizvođača zbog njegovih kašnjenja u isporukama.

- Očekujem da tvrtka isporuči 400 milijuna doza kako je i dogovoreno, istaknula je.

Europski korak unatrag

Generalni direktor laboratorija AstraZenece,Pascal Soriot, požurio se izjaviti da će "prva pošiljka od približno 3 milijuna doza biti isporučena idućih dana".

Cjepivo koje je razvio laboratorij AstraZeneca u suradnji s britanskim sveučilištem Oxford treće je koje je odobrio Bruxelles za imunizaciju na prostoru Europske unije nakon cjepiva Pfizer/BioNTech te tvrtke Moderna.


Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je AstraZenecino cjepivo za sve osobe starije od 18 godina, no nagađa se hoće li se cjepivo davati i ljudima iznad 65 godina pošto je njemačka agencija izrazila rezerve ističući da ta populacija nije u dovoljnoj mjeri bila obuhvaćena kliničkim ispitivanjima.

Spor s dobnom granicom samo pridonosi već postojećoj zbrci u Europi u vezi s cjepivom britanskog laboratorija kojemu Bruxelles zamjera da ne poštuje rokove na koje se obvezao predugovorom.

AstraZeneca je objavila da može Uniji isporučiti samo "četvrtinu" dogovorenih doza u prvom tromjesečju, a Bruxelles je skeptičan prema razlozima kojima laboratorij opravdava to smanjenje i sumnja da je za veće novce preusmjerio cjepivo negdje drugdje.

Raste napetost između EU i Velike Britanije

Nakon što je AstraZeneca objavila da će Europska unija dobiti 31 umjesto dogovorenih 80 milijuna doza cjepiva, Bruxelles je posumnjao da britansko-švedska kompanija isporučuje doze po višoj cijeni negdje izvan Europske unije. Dovoljan razlog za djelovanje kako Europa ne bi ostala bez ugovorenih doza cjepiva. Izvoznim tržište Bruxelles smatra i Sjevernu Irsku.


- Riječ je o nevjerojatno neprijateljskom i agresivnom činu Europske unije. Pokušavaju zaustaviti opskrbu Ujedinjenog Kraljevstva cjepivom koje je namijenjeno spašavanju života, poručila je Arlene Foster, premijerka Sjeverne Irske.

Europska unija donijela je odluku o kontroli izvoza nakon što su sve tri kompanije čija su cjepiva odobrena u Europskoj uniji smanjile dogovorenu isporuku. Posvuda u Europskoj uniji vlada nestašica. Pfizer je Italiji, primjerice, smanjio isporuku cjepiva za 29 posto, a Moderna za 20. Predsjednica Europske komisije o kontroli izvoza razgovarala je s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

- U principu smo se složili da ne smiju postojati ograničenja na izvoz cjepiva tvrtkama koje ispunjavaju ugovorne obveze, rekla je Ursula von der Leyen.

Ali problem je što ne ispunjavaju, a u ratu za cjepivo ne biraju se sredstva. U nabavi cjepiva zasad prednjači Izrael koji je cijepio gotovo 20 posto stanovnika. Svjetska zdravstvena organizacija poziva bogate zemlje da ne gomilaju cjepivo dok siromašne zemlje još nisu dobile ni prve doze.

- Treba istaknuti da nije korisno da bilo koja zemlja u ovoj fazi postavlja zabrane izvoza ili zapreke koje neće omogućiti slobodno kretanje potrebnih sastojaka koji će cjepiva, dijagnostiku i druge lijekove učiniti dostupnima cijelom svijetu, rekla je Mariangela Simao, Svjetska zdravstvena organizacija.

I Svjetska zdravstvena organizacija uskoro će odobriti cjepivo AstraZenece. Američka multinacionalna kompanija Johnson&Johnson najavila je da će tražiti odobrenje svoga cjepiva u SAD-u, za koje tvrde da je općenito učinkovito 66 posto, a 85 posto kada je riječ o sprječavanju teških oblika bolesti.

video thumb

Moralni neuspjeh

Prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ponovno je upozorio bogate da cjepivo treba podijeliti sa zemljama u razvoju.

- Ako budemo gomilali cjepiva umjesto da ih dijelimo, dogodit će se tri velika problema. Prvi, kao što sam to već rekao, će biti katastrofalan moralni podbačaj, drugi, pandemija će i dalje biti živa i treći, globalni ekonomski oporavak bit će vrlo spor, rekao je.

Oko 63 posto doza cjepiva već ubrizganih stanovništvu bogatih zemalja (Europa, SAD i monarhije Perzijskog zaljeva) obuhvaća tek 16 posto svjetskog stanovništva.

Više od 86,5 milijuna doza anticovid cjepiva podijeljeno je u najmanje 73 države i teritorija navodi agencija AFP na temelju svojih podataka.

Država Alžir treba u subotu početi cijepljenje, a Kolumbija 20. veljače.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!