12:57 / 26.11.2018.

Autor: HRT

Napetosti na granici Meksika i SAD-a, Trump traži novac za zid na granici

-

-

Foto: - / -

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da bi Meksiko trebao vratiti doma migrante koji traže azil u SAD-u. Pozvao je članove Kongresa da odobre financiranje zida na granici.
Petstotinjak migranata pokušalo je ilegalno prijeći granicu Meksika i SAD-a pri čemu su ih suzavcem zaustavili pripadnici američkih snaga reda koji su nakratko zatvorili najprometniji granični prijelaz između San Diega i Tijuane.

Promet je u oba smjera bio prekinut nekoliko sati. Područje su cijelo vrijeme nadlijetali američki i meksički helikopteri. Napetosti su posljednjih dana porasle. Tisuće migranata iz Srednje Amerike pristižu u Tijuanu, a policija rastjeruje nezadovoljno stanovništvo koje sudjeluje u prosvjedima.

"Ovdje sam više od 20 godina, ali nikada nisam vidio ovako napetu situaciju - kao da smo u ratnoj zoni. Tisuće ljudi iz zemalja Srednje Amerike nadaju se prelasku granice, a s obzirom na to da ne ide - pokušavaju ilegalno.'', izjavio je Luis Enrique Mateo iz Tijuane.

Trump poziva Meksiko da vrati migrante doma

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da bi Meksiko trebao vratiti doma migrante koji traže azil u SAD-u.

Predsjednik je ponovno pozvao članove Kongresa da odobre financiranje zida na granici kada se nakon Dana zahvalnosti vrate u zastupničke klupe.

"Meksiko bi trebao vratiti migrante od kojih su mnogi hladnokrvni kriminalci u zemlje odakle su došli. Neka to učine zrakoplovima, autobusima, kako god žele, ali oni neće ući u SAD. Ako bude trebalo trajno ćemo zatvoriti granicu. Kongres, plati zid!", napisao je Trump na Twitteru.

Migranti, koji pretežno dolaze iz Hondurasa bježeći od siromaštva, rekli su da će čekati u Tijuani sve dok im ne bude omogućeno da zatraže azil u SAD-u, unatoč sve oštrijim mjerama na američkoj granici.

Gradske vlasti Tijuane priopćile su da su nakon incidenta uhitile 24 državljana Hondurasa, kao i petnaest Meksikanaca koji su pokušali napasti migrante.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!