09:08 / 27.08.2020.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Napetosti s američkih ulica prelile se u političku arenu

Mike Pence (foto: REUTERS/Jonathan Erns)

Mike Pence (foto: REUTERS/Jonathan Erns)

Foto: - / REUTERS

... upozoravajući da će demokratski protukandidat Joe Biden odvesti zemlju u socijalizam i nizbrdicu.
U Wisconsinu, nakon tri burne noći na ulicama, zbog novog slučaja policijskog nasilja u kojem je ranjen Afroamerikanac - danas ipak mirnije. No, napetosti su se s ulica prelile na političku arenu. Prosvjedi i neredi postali su jedna od glavnih tema konvencije republikanaca.

Američki potpredsjednik Mike Pence u srijedu je na stranačkoj konvenciji opisao sadašnjeg američkog predsjednika kao jamca reda i mira u zemlji te ekonomskog razvoja, upozoravajući da će demokratski protukandidat Joe Biden odvesti zemlju u socijalizam i nizbrdicu.

Pence i drugi republikanci na nacionalnoj konvenciji opisali su predsjedničke izbore 3. studenoga na koje izlaze Donald Trump i Joe Biden kao izbor između "zakona i reda" i bezakonja.

- Bolna je istina da nećete biti sigurni u Americi Joea Bidena, kazao je Pence uzvanicima koji su sjedili na ledini utvrde Fort McHenry u Baltimoreu.

U pratnji prve dame Melanije Trump, Trump se pridružio Penceu na pozornici nakon govora dok je publika uzvikivala: "Još četiri godine".

Trump bi u četvrtak trebao prihvatiti stranačku nominaciju za američke predsjedničke izbore.

Treći dan konvencije odvijao se u vrijeme dok u Kenoshi u Wisconsinu traju prosvjedi nakon što je policija prije tri dana pogodila 29-godišnjeg crnca u leđa s više metaka.

- Dozvolite da budem jasan: nasilje se mora zaustaviti, u Minneapolisu, Portlandu ili Kenoshi" kazao je Pence, ne spominjući imenom žrtvu Jacoba Blakea.

- Na ulicama ove zemlje bit će zakona i reda za svakog Amerikanca, svake rase, vjeroispovijesti i boje, dodao je.

Pence je ponovio neutemeljenu optužbu da Biden podupire pozive liberalnih aktivista da se smanje izdvajanja za policiju.

Trump je pojačao svoju kampanju "zakona i reda" u trenutku kad ankete pokazuju da birači loše ocjenjuju njegovo postupanje u epidemiji koronavirusne bolesti koja je odnijela živote više od 179 tisuća Amerikanaca.

U srijedu na konvenciji nekoliko je osoba govorilo o njegovoj potpori ženama što je dio širih napora da se Trumpa prikaže kao brižnu osobu koja podupire suradnike, obitelj pa čak i strance, što je slika koja je često u suprotnosti s njegovim ponašanjem i riječima.

Trumpova savjetnica Kellyanne Conway, koja je objavila da ga napušta krajem mjeseca kako bi se posvetila obitelji, kazala je da joj je Trump povjerio važnu ulogu u prvoj predsjedničkoj kampanji.

Žena u vodećoj ulozi još se čini kao novitet, ali ne i za predsjednika Trumpa.

- Već desetljećima uzdiže žene na visoke položaje u poslovnom okruženju i vlasti. On im se povjerava, savjetuje s njima, poštuje naše mišljenje i ustrajava na tome da smo ravnopravne muškarcima, rekla je Conway.

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany govorila je o njegovoj osobnoj potpori kad je odlučila podvrgnuti se obostranom uklanjanju dojki zbog povećanog rizika razvoja karcinoma te ju je nazvao nakon zahvata.

Pence je u govoru nastojao oslikati ekonomsko stanje u zemlji, u kojoj su izgubljeni milijuni radnih mjesta, kao prolaznu posljedicu epidemije koronavirusne bolesti.

Trump koji po anketama zaostaje za Bidenom najbolje ocjene dobiva za ekonomiju i tu prednjači pred demokratskim protukandidatom.

- Prošlog je tjedna Joe Biden rekao da nikakvo čudo ne pristiže. Ono što on ne razumije je da je Amerika zemlja čuda i da smo na putu da do kraja godine imamo prvo sigurno, učinkovito cjepivo protiv koronavirusa na svijetu, rekao je Pence.

Pence je optužio Bidena, koji je bio potpredsjednik u mandatu Baracka Obame, da je trojanski konj radikalne ljevice.

- Prošlog tjedna Joe Biden je rekao da se na izborima odlučuje o demokraciji. Istina je da se na izborima odlučuje o našoj ekonomiji i zakonu i redu. Ali i o stvarima koje su temelji naše zemlje. Izbor je hoće li Amerika ostati Amerika, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!