18:55 / 27.09.2020.

Autor: Hina/hrt.hr

"Narodna inauguracija" Svetlane Tihanovske

Foto: Tut.By via REUTERS

Foto: Tut.By via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava rekli su da su privedene najmanje 53 osobe.
Pripadnici interventne policije odvlačili su ljude u kombije i ispaljivali šok bombe i suzavac da bi rastjerali desetke tisuća prosvjednika koji su demonstrirali sedmi uzastopni vikend, tražeći od bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da odstupi s dužnosti.

➡️ Veliki prosvjedi u Minsku, okupilo se 100.000 ljudi


Prosvjednici su skandirali "Varalice!" i "Sveta je naša predsjednica!", misleći pritom na Svetlanu Tihanovsku dok su marširali ulicama Minska i ostalih gradova okićenih crveno-bijelim bojama oporbe. Aktivisti za zaštitu ljudskih prava rekli su da su privedene najmanje 53 osobe. Istodobno je blokirano nekoliko stanica podzemne željeznice, a došlo je i do poremećaja u mobilnoj mreži. Neki su prosvjednici nosili lažne krune izrugujući se na taj način Lukašenkovoj inauguraciji.

➡️ Tajna Lukašenkova inauguracija i veliki prosvjed u Minsku

Neki su taj prosvjed nazvali "narodnom inauguracijom" Svetlane Tihanovske, glavne Lukašenkove protivnice koja je, nakon izbora 9. kolovoza pobjegla u inozemstvo. Lukašenkovi protivnici smatraju da su izbori bili namješteni kako bi aktualnom predsjedniku donijeli i šesti mandat. Lukašenko negira bilo kakvu izbornu prijevaru i u srijedu je svečano prisegnuo bez ikakve prethodne najave, što je izazvalo nove prosvjede te osude Europske unije, Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Bjeloruska vlada podatke o ukupnom broju uhićenih obično objavljuje dan nakon prosvjeda. Ruska agencija Interfax izvijestila je da je na početku nedjeljnog okupljanja privedeno najmanje deset osoba. Po podacima ministarstva unutarnjih poslova policija je tijekom jučerašnjeg prosvjeda privela 150 demonstranata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!