08:36 / 25.01.2022.

Autor: HRT/Hina

NASA: Erupcija Tonge nekoliko stotina puta jača od bombe bačene na Hirošimu

NASA: Erupcija Tonge nekoliko stotina puta jača od bombe bačene na Hirošimu

NASA: Erupcija Tonge nekoliko stotina puta jača od bombe bačene na Hirošimu

Foto: Izvor / REUTERS

Erupcija vulkana Tonge oslobodila je eksplozivne sile koje su daleko nadjačale snagu eksplozije atomske bombe koju su Amerikanci bacili na Hirošimu, ocijenili su NASA-ini znanstvenici.

NASA je objasnila da je erupcija Tonge bila nekoliko stotina puta snažnija od američke atomske bombe bačene na japanski grad Hirošimu u kolovozu 1945., za koju se procjenjuje da je imala oko 15 kilotona (15.000 tona) TNT-a.

Radnici NASA-ina opservatorija rekli su da je vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai za vrijeme erupcije 15. siječnja izbacivao užarene krhotine i magmu čak 40 kilometara u atmosferu.

- Mislimo da je količina energije koju je oslobodila ova erupcija odgovarala količini od oko pet do 30 megatona (pet do 30 milijuna tona) TNT-a, rekao je NASA-in znanstvenik Jim Garvin u priopćenju za javnost.

Agencija je objavila i da je erupcija jednostavno "izbrisala" vulkanski otok koji se nalazi oko 65 kilometara sjeverno od glavnoga grada Tonga Nuku'alofe. Otočje na kojemu živi oko oko 100.000 stanovnika prekrila je slojem otrovnog pepela, zatrovala je pitku vodu, uništila usjeve i s lica zemlje izbrisala najmanje dva sela.

Odnijela je najmanje tri života u Tongi i rezultirala smrću dvojice turista na plaži u Peruu kad je tsunami pogodio tu južnoameričku zemlju.

Peruanske vlasti proglasile su ekološku katastrofu nakon što su golemi valovi stigli do tankera koji je iskrcavao naftu blizu Lime, što je rezultiralo golemom naftnom mrljom duž obale.

Razmjeri razorne erupcije u Tongi i dalje su nepoznati, s obzirom na to da je s udaljenijim otocima prekinuta komunikacija.

Znanstvenici smatraju da se vjerojatno radilo o jednoj od najvećih erupcija u posljednjih 30 godina i jednom od najglasnijih događaja na Zemlji u posljednjih više od stotinu godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!