10:20 / 06.03.2020.

Autor: HINA/HRT

NASA otkrila ime novog rovera za Mars: Perseverance

Foto: Thomson/Reuters

Foto: Thomson/Reuters

Foto: - / REUTERS

Američka svemirska agencija NASA odabrala je ime Perseverance za novo vozilo namijenjeno istraživanju Crvenog planeta koje treba biti lansirano na ljeto ove godine, a na njega sletjeti u veljači 2021.
Američka svemirska agencija NASA odabrala je ime Perseverance za novo vozilo namijenjeno istraživanju Crvenog planeta koje treba biti lansirano na ljeto ove godine, a na njega sletjeti u veljači 2021.

Ime je objavljeno u školi u gradiću Burke u američkoj saveznoj državi Virginiji, a učenik koji ga je predložio, Alex Mather, primio je čestitke NASA-e.


- Alexov prijedlog sjajno opisuje istraživački duh, rekao je voditelj znanstvenih istraživanja u NASA-i Thomas Zurbuchen o imenu koje znači "ustrajnost".


- Kao i svaka prošla istraživačka misija, tako će i ova koju će obavljati novi rover biti izazovna i postići izvanredna otkrića", smatra Zurbuchen.


Kao i njegovi prethodnici: Sojourner (koji je stigao na Mars 1997.), zatim Spirit i Opportunity (2004.), te Curiosity, koji istražuje planet od 2012., i peti rover dobio je ime putem nacionalnog natječaja među školarcima.


Od 155 imena koja su ušla u polufinale trudom 4700 sudaca volontera, među kojima su bili nastavnici i ljubitelji svemira, u finale se 'kvalificiralo' devet imena. O finalistima se zatim glasalo na mrežnoj stranici NASA-e.


Osim što mu je pripala čast da bude 'krsni kum' novog rovera, učenik Alex pozvan je da dođe sa svojom obitelji u Cap Canaveral na Floridu i prisustvuje lansiranju rovera, što je predviđeno između 17. lipnja i 5. kolovoza.


Perseverance bi se na Mars trebao spustiti u veljači 2021., u krater zvan Jezero. Krater je ime dobio po mjestašcu u Bosni i Hercegovini, a NASA navodi da je ta riječ odabrana jer je nekada bio potopljen vodom.


Misija ima dva glavna cilja: tražiti tragove života te uzeti uzorke koji će biti hermetički zapečaćeni u tube unutar rovera i ostavljeni kako bi ih preuzela neka buduća misija na Marsu.


Rover je veličine jednog vozila (3 m dug i 2,70 metara širok) i ima šest kotača kao i njegov prethodnik Curiosity, što mu treba omogućiti da prelazi preko stijena.


Opremljen mininuklearnim reaktorom koji će mu proizvoditi energiju, Perseverance ima savitljivu ruku dugu 2,20 metara i bušilicu kojom će moći uzimati uzorke stijena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!