13:18 / 14.10.2021.

Autor: HRT/I.B.

Nasilje u Bejrutu zbog istrage prošlogodišnje eksplozije u luci

Libanonska vojska poslala jake snage u to područje

Libanonska vojska poslala jake snage u to područje

Foto: Mohamed Azakir / REUTERS

Najmanje pet libanonskih šijita ubijeno je u Bejrutu prilikom napada na sudionike prosvjeda koje je organizirao Hezbolah zahtijevajući smjenu suca zaduženog za istragu prošlogodišnje smrtonosne eksplozije u Luci.

Pucnjava na mjestu koje je bilo linija razdvajanja u građanskom ratu (1975.-1990.) jedan je od najvećih sukoba u Libanonu u posljednjih nekoliko godina. To pokazuje da se pogoršava kriza zbog istrage o eksploziji u kolovozu 2020., koja potkopava vladine pokušaje da pokuša riješiti jednu od najdramatičnijih ekonomskih kriza u povijesti.

Snimke lokalnih televizija podsjećaju na ratno stanje - pucnjava iz zgrada i prosvjednici koji traže zaklon. Među ubijenima je žena koja je ustrijeljena dok je bila u svom domu, kazao je vojni izvor, dodajući da su svi ubijeni šijiti. Premijer Nadžib Mikati pozvao je stanovnike da budu mirni te da se "ne daju uvući u sukobe iz bilo kojeg razloga". Vojska je u priopćenju navela da su pogođeni prosvjednici dok su prolazili kružnim tokom koji razdvaja kršćanske od šijitskih četvrti.

Šijitska militantna skupina Hezbolah i njen šijitski saveznik Amal navode da su na njih vatru otvorili pripadnici kršćanskih libanonskih snaga otvarajući vatru s krovova. Tvrde da su napadači gađali u glavu i da time žele uvući Libanon u sukob. Hezbolahova televizija al-Manar objavila je da su "dvojica mučenika" i niz ozlijeđenih primljeni u bolnicu u južnim šijitskim predgrađima, što znači da su žrtve šijiti.

Pucnjava je počela iz kršćanske četvrti Ain el-Remaneh dok su ljudi koji su išli na prosvjed prolazili preko obližnjeg kružnog toka, što je potaknulo razmjenu vatre, rekao je vojni izvor. Libanonska vojska poslala je jake snage u to područje i kazala da će pucati na naoružane ljude na cesti.


Političke napetosti zbog istrage katastrofalne eksplozije u luci 4. kolovoza 2020. jačaju, a teško naoružani Hezbolah koji podržava Iran predvodi pozive da se smijeni suca Tareka Bitara, optužujući ga da je pun predrasuda. Bitar je pozvao na saslušanje niz visokih političara i sigurnosnih dužnosnika, uključujući saveznike Hezbolaha, koje se sumnjiči da su nemarom doveli do eksplozije velike količine amonijeva nitrata. Svi navedeni odbacuju krivnju.

Sud je ranije u četvrtak odbacio tužbu protiv Bitara, omogućivši mu nastavak istrage, po sudskim dokumentima. Iako njegovi članovi nisu pogođeni istragom, Hezbolah optužuje Bitara za politički motiviranu istragu usmjerenu samo protiv određenih osoba. Pod istragom su, primjerice, visoki dužnosnici, koji su bili na ministarskim položajima, šijitskog pokreta Amal, Hezbolahova saveznika.

Politički život Libanona uglavnom se odvija po konfesionalnim linijama, a ustavom je određeno da položaj predsjednika pripada maronitima (najveća kršćanska vjerska skupina u zemlji), predsjednika vlade sunitima, a predsjednika parlamenta šijitima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!