10:00 / 19.05.2020.

Autor: Hina

Nasilni prosvjedi u Čileu zbog nedostatka hrane u vrijeme epidemije

Foto: REUTERS/Ivan Alvarado

Foto: REUTERS/Ivan Alvarado

Foto: - / REUTERS

Prosvjednici su bacali kamenje, a policija je odgovorila suzavcem i vodenim topovima te privela nekoliko osoba.
Stanovnici siromašnog predgrađa Santiaga, El Bosquea, sukobili su se u ponedjeljak s policijom, prosvjedujući zbog nedostatka hrane u vrijeme karantene uvedene zbog pandemije izazvane koronavirusom.

Prosvjednici su izvikivali parole protiv vlade, za koju smatraju da ih je ostavila na cjedilu.

- Nije stvar u karanteni, ljudi u ovom trenutku trebaju pomoć, hranu, rekla je stanovnica Veronica Abarca.

Prosvjednici su bacali kamenje, a policija je odgovorila suzavcem i vodenim topovima te privela nekoliko osoba.

Vlada premijera Sebastiana Piere u petak je proglasila karantenu za sve stanovnike glavnoga grada, u kojem je 80 posto zaraženih koronavirusom. Međutim, u zemlji je već mjesecima usporena ekonomska aktivnost, među ostalim u trgovini, građevini i različitim uslužnim sektorima.

Općina El Bosque objavila je priopćenje u kojem govori o pogoršanju kvalitete života građana i izostanku brige središnje vlasti za najsiromašnije.

- Danas prosvjeduju stanovnice i stanovnici koji više od mjesec dana nisu mogli raditi, a nisu vidjeli ni konkretne mjere države, napisao je gradonačelnik Sadi Melo.

Već i prije krize nastale zbog koronavirusa u Čileu, u kojem živi oko 18 milijuna stanovnika, mjesecima su trajali socijalni nemiri i nasilje, koji su počeli u listopadu nakon podizanja cijene karte za podzemnu željeznicu u Santiagu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!