22:30 / 07.02.2021.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/HRT

Nastavak cijepljenja, ali i popuštanja mjera

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Zeljko Lukunic / /PIXSELL

Prve pošiljke AstraZenekina cjepiva distribuiraju se u sve veći broj zemalja Europske unije, što bi trebalo ubrzati masovne kampanje cijepljenja. Britanski proizvođač je, međutim, objavio da to cjepivo ima ograničen učinak protiv južnoafričkog soja koronavirusa. U cijepljenju u Europi prednjači Velika Britanija, a u svijetu Izrael koji postupno izlazi iz trećeg zatvaranja.

Austrija od sutra djelomično popušta stroge epidemiološke mjere. Trgovci podupiru otvaranje trgovina u maloprodaji, iako mjera održavanja fizičke distance ostaje na snazi. Ponovno se otvaraju i škole, ali za pohađanje nastave, kao i za odlazak frizeru ili pedikeru, bit će potreban negativan test na koronavirus. Zato se diljem zemlje provodi masovno bespletno testiranje. 

Diljem Europske unije distribuira se cjepivo AstraZenece. Britanski proizvođač objavio je kako ono pruža samo ograničenu zaštitu od južnoafričke varijante virusa. Španjolska i Italija odlučile su da njime neće cijepiti starije od 55 godina, dok je Švicarska zatražila dodatna istraživanja prije nego što ga odobri. U Francuskoj će se njime najprije cijepiti zdravstveni djelatnici mlađi od 65 godina. 

Nakon što su i zapadni stručnjaci potvrdili njegovu učinkovitost, na zapadu dugo osporavano rusko cjepivo Sputnik V postaje sve popularnije u Europskoj uniji. Nakon Njemačke, i kancelar Kurz kaže kako bi i Austrija mogla proizvoditi i rusko i kinesko cjepivo, a slovački premijer rado bi da ga proizvodi i njegova zemlja. 

- Kada je u pitanju zaštita života i zdravlja, nećemo preferirati politiku i geopolitičke interese, kazao je slovački premijer Igor Matovič. 

Prvu dozu cjepiva u zemljama Europske unije primilo je u prosjeku manje od 3 posto stanovnika, u Velikoj Britaniji više od 16 posto. Izrael ima najveći postotak procijepljenosti na svijetu, gotovo 40 posto, zbog čega nakon 40 dana postupno ukida treći lockdown i zemlja se vraća normalnom životu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!