Nastavak silovitih borbi u Ukrajini

15.12.2022.

20:02

Autor: Zdenka Kardum/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Yevhen Titov / Reuters

Rusija i dalje nemilosrdno raketira ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Gotovo cijeli, nedavno oslobođeni grad Herson je bez struje. Istodobno, Ukrajinci pojačavaju napade na istočnom bojištu. Izveli su do sada najveći udar na grad Doneck, koji je pod kontrolom proruskih snaga još od 2014.

Masovne udare na Doneck, koji je pod ruskim nadzorom, izvela je ukrajinska vojska. Ispaljeno je 40 raketa iz višecijevnih bacača Grad - tvrde proruski separatisti.

Gradonačelnik Donecka kaže da je to najsnažniji napad od 2014. Poručuje - to je ratni zločin.

- Nema mira nigdje na bojištu. Ništa ne može biti jednostavno i lako u ovoj borbi. Svaki je dan sve teže. A kada znamo da je taktika okupatora potpuno uništenje naše energetske infrastrukture te spaljena zemlja, onda znamo da je borba doista teška, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Nakon teških ruskih napada Herson je ostao bez struje.

U međuvremenu, šef Kremlja osvrnuo se na financijske posljedice zapadnih sankcija za rusko gospodarstvo.

- Zapad je sankcijama pokušao Rusiju gurnuti na periferiju svjetskog razvoja, ali mi nikada nećemo krenuti putem samoizolacije. Tražit ćemo druge, perspektivnije partnere u Aziji, na Bliskom istoku, u Latinskoj Americi, Africi, rekao je Vladimir Putin, ruski predsjednik.

- Kremlj shvaća da je u kratkoročnoj perspektivi nemoguće ostvariti pobjedu u ratu, zato nastoji da ovo postane dugotrajan oružani sukob, radi iscrpljivanja Ukrajine i naših partnera, istaknuo je general Oleksij Gromov, ukrajinska vojska.

Ukrajinski vojni vrh upozorava - Rusi će ponovno pokušati osvojiti Kijev.

- Mi i cijeli svijet ne smijemo se opustiti, jer krajnji je cilj Ruske Federacije osvojiti cijelu Ukrajinu. Ako taj cilj postignu, krenut će na druge zemlje, rekla je Hanna Malyar, zamjenica ukrajinskog ministra obrane.

Siloviti ruski udari na ukrajinsku infrastrukturu mogli bi znatno pogoršati humanitarnu situaciju i potaknuti daljnje raseljavanje stanovništva - upozorava UNICEF. Bježeći pred ratnim strahotama, više od 10 milijuna Ukrajinaca dosad je napustilo svoje domove.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!