Podoljak: Velika proljetna ofenziva počet će za oko dva mjeseca

11.03.2023.

Zadnja izmjena 21:49

Autor: Elizabeta Gojan/M.M./HRT/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Marko Djurica / Reuters

Glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak potvrdio je da će njihova velika proljetna ofenziva početi za oko dva mjeseca, kada ukrajinski vojnici svladaju upotrebu novog zapadnog oružja, ponajprije tenkova i borbenih vozila pješaštva. Podoljak je još jednom potvrdio i da se ukrajinska vojska neće povući iz Bahmuta, ali da cilj nije obrana grada, nego maksimalno iscrpljivanje ruske vojske i paravojnih snaga.

U ruskom granatiranju Hersona danas su poginula tri civila, rekao je večeras u obraćanju predsjednik Volodimir Zelenski, osudivši "brutalne terorističke napade" promoskovskih jedinica.

Bitka za Bahmut - "Staljingrad 21. stoljeća"


I dalje se vodi najkrvavija bitka u ratu u Ukrajini - bitka za Bahmut. Borbe traju više od sedam mjeseci, poginuli su deseci tisuća vojnika. Istočni dio grada sada je uglavnom pod kontrolom ruske plaćeničke skupine Wagner, no zapad grada i dalje drži ukrajinska vojska, tvrde britanske obavještajne službe.

Rijeka Bahmutka, koja prolazi središtem grada, prva je crta bojišta, objavili su Britanci, a ukrajinske snage uništile su mostove na njoj. Rusi su, pak, raketirali zapadne prilaze Bahmutu navodno da bi otežali opskrbu ukrajinskih snaga. No pogođen je niz civilnih ciljeva.

"Staljingrad 21. stoljeća" - tako bitku za Bahmut, opisuje novinar ruske državne agencije koji se probio u ono što je ostalo od gradića na istoku Ukrajine. Sada je jasno kako je Kijev odustao od planiranog povlačenje na zapad. Nastavlja borbu na poprištu najkrvavije bitke rata, dok Moskva pokušava osigurati svoju prvu veliku pobjedu u više od pola godine. Zauzimanje Bahmuta probilo bi rupu u ukrajinskoj obrani i bilo korak prema zauzimanju glavnog cilja - cijele ukrajinske industrijske regije Donbas.

Gradić veće simbolike nego vojnog značaja, prikovao je najbolje ruske jedinice i ponizio ih uoči planirane proljetne ofenzive.

Više u prilogu novinarke HRT-a Elizabete Gojan:

video thumb

U ruskom granatiranju Hersona poginule tri osobe

Šef Wagnera tvrdi da je ruska vojska blizu središta Bahmuta

Britanija: Rusi drže istok Bahmuta, a Ukrajinci zapadni dio grada

video thumb

Branitelji Bahmuta kažu da je grad sve teže braniti

Na ukrajinskom ratištu nastavlja se bitka za Bahmut

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!