20:52 / 29.09.2020.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/HRT

Nastavlja se borba s koronavirusom

-

-

Foto: - / -

Borba s koronavirusom traje i u svijetu. Oboljelih je više od 33,5 milijuna, umrlih više od milijun od početka pandemije.
Borba s koronavirusom traje i u svijetu. Oboljelih je više od 33,5 milijuna, umrlih više od milijun od početka pandemije. Sve više zemalja zato se odlučuje na strože mjere, koje ne nailaze uvijek na razumijevanje građana. Ali svi pozdravljaju brze testove na koronavirus.

-
U Hrvatskoj 135 novih slučajeva, preminule tri osobe   

Amerika bilježi više od sedam milijuna slučajeva, svakodnevno 40-ak tisuća zaraženih. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da bi globalno broj umrlih mogao dosegnuti dva milijuna prije nego što cjepivo bude široko dostupno.

- I dalje se ne nazire kraj širenju virusa, gubitku radnih mjesta, prekidu obrazovanja, mijenjanju naše svakodnevice. Važni su odgovorno liderstvo, znanost, suradnja. Netočne informacije ubijaju. Dok traje nemilosrdna utrka za cjepivom, ne zaboravimo da ono u konačnici mora biti dostupno svima, kaže Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a.

U Rusiji, koja je u posljednja 24 sata potvrdila više od 8100 novih slučajeva zaraze, znanstvenici najavljuju skoro objavljivanje rezultata treće faze ispitivanja cjepiva na 5000 dobrovoljaca.

- Mislim da ćemo s masovnim cijepljenjem stanovništva moći početi za godinu dana. Kako bi se među populacijom zaustavilo širenje virusa, mora biti cijepljeno između 75 i 80 posto ljudi, rekao je Aleksander Gintsburg, direktor Instituta Gamaleja.

U radničkim četvrtima Madrida, u kojima je uvedena karantena, počelo je brzo testiranje. Službeno, u Španjolskoj je zaraženo gotovo 750 tisuća ljudi, a umrlo ih je više od 31 tisuće.

Svjetska zdravstvena organizacija daje nadu siromašnijim zemljama svijeta. Osigurat će im se testovi koji će najkasnije za pola sata pokazati je li osoba zaražena.

- Količine su zajamčene dogovorom dvaju proizvođača i Zaklade Billa i Melinde Gates. Govorimo o 120 milijuna lako uporabljivih brzih testova u sljedećih pola godine. Trenutačno jedan stoji pet dolara. I to je već znatno jeftinije od PCR testova, a očekujemo da će cijene biti još niže, kaže Tedros Adhanom Ghebreyesus, izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Koronavirus se ubrzano širi Indijom, gdje je broj potvrđenih slučajeva dosegnuo šest milijuna. U nekima od prenapučenih slamova i do 60 posto populacije razvilo je, pak, antitijela, što ide u smjeru postizanja tzv. imuniteta krda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!