10:39 / 21.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Nastavlja se evakuacija džihadista IS-a iz Damaska

-

-

Foto: - / -

Druga skupina džihadista iz Islamske države evakuirana je noćas iz svojega uporišta u Damasku, u skladu sa sporazumom sa sirijskim režimom, izvijestila je nevladina organizacija.
Druga skupina džihadista iz Islamske države (IS) evakuirana je noćas iz svojega uporišta u Damasku, u skladu sa sporazumom sa sirijskim režimom, izvijestila je nevladina organizacija.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da su provedene prve evakuacije džihadista iz kampa za palestinske izbjeglice u Jarmuku i četvrti Tadamun, na jugu Damaska, nakon stupanja na snagu prekida vatre dogovorenog s režimom.

Sirijska vlada nije potvrdila da postoji sporazum s IS-om vezano uz evakuaciju tih džihadista, nego je vojni izvor koji citira službena agencija Sana objavio da je u tijeku prekid vatre kako bi se omogućila evakuacija civila iz te zone.

Isti izvor rekao je da će prekid vatre koji je počeo u nedjelju, ostati na snazi do 11 sati te da se odnosi jedino na evakuaciju žena i djece iz zone.

Ako režim uspije ponovno osvojiti zone na jugu Damaska, kontrolirat će cijeli glavni grad i okolicu prvi put nakon 2012.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!