Nastavlja se globalno širenje koronavirusa

01.03.2020.

21:58

Autor: Hina/I.Z.

default error photo
Zdravstveni djelatnici u mnogim europskim zemljama svoje slučajeve povezuju s Italijom, gdje je broj zaraženih oko 1700, a umrlo je 34 ljudi.
Globalno širenje koronavirusa ne pokazuje znakove smirivanja, s novim slučajevima prijavljenim u Češkoj, Luksemburgu, Njemačkoj i Britaniji, kao i u zemljama u Aziji, unatoč naporima vlasti da se širenje obuzda.

Zdravstveni djelatnici u mnogim europskim zemljama svoje slučajeve povezuju s Italijom, gdje je broj zaraženih oko 1700, a umrlo je 34 ljudi. Čelnik agencije za civilu zaštitu u Italiji kaže da se dosad oporavilo 83 ljudi.

Češka je danas zabilježila prva tri slučaja. Sve tri osobe boravile su na sjeveru Italije.

- Imamo tri prva slučaja COVID-19, rekao je novinarima ministar zdravstva Adam Vojtech.

Luksemburg je danas zabilježio prvi slučaj, 40-ogodišnjaka koji se vratio iz Italije preko belgijskog aerodroma. Muškarac je u dobrom stanju.

Broj slučajeva danas u Velikoj Britaniji narastao je na 35. Premijer Boris Johnson je kazao kako očekuje i nove slučajeve.

- Dosad smo zabilježili 35 slučaja u zemlji, koji imaju ili su imali bolest. Ona će se vjerojatno još dodatno širiti, rekao je Johnson tijekom posjeta jednoj bolnici u Londonu.

U Francuskoj su oboljeli jednogodišnje i petogodišnje dijete i njihova majka, i smješteni su u bolnicu u Strasbourgu. U toj zemlji ukupno je broj zaraženih prešao stotinu, po podacima od subote navečer.

Švicarske vlasti objavile su da su dva razreda i njihovi profesori stavljeni u Švicarskoj u karantenu nakon što je jedna učenica imala pozitivan test na koronavirus.

Broj zaraženih u Njemačkoj danas je ukupno 129, pokazale su službene brojke.

Izvan Europe, u Iranu je gotovo tisuću zaraženih, a 54 su osobe umrle, Irak je prijavio šest novih slučajeva zaraze te ih je sada ukupno 19, a Tajland i Australija danas su zabilježile prve smrtne slučajeve.

U Tajlandu je umro tridesetpetogodišnjak koji je imao i denga groznicu, rekao je Suwanchai Wattanayingcharoen, čelnik Odjela za kontrolu bolesti na novinskoj konferenciji.

Ukupno su u Tajlandu od siječnja zaražene 42 osobe koronavirusom, od kojih je 30 pušteno iz bolnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!