Nastavlja se politička saga Garyja Linekera

12.03.2023.

23:05

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/HRT/A.S.

Gary Lineker

Gary Lineker

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Nastavlja se britanska medijsko-politička saga o razlazu BBC-ja i legendarnog engleskog nogometaša i popularnog voditelja njihove emisije "Match of the Day" Garyja Linekera. On je danas odbio uvjete BBC-ja za ukidanje izrečene mu suspenzije i napušta tu moćnu medijsku kuću. Podsjetimo, BBC je suspendirao Linekera iz emisije zbog objave na Twitteru u kojoj je kritizirao novu migracijsku politiku britanske vlade usporedivši je s nacističkim zakonima iz 30-ih godina prošlog stoljeća. 

S BBC-ja Linekeru su poručili da će ga vratiti na posao ako se javno ispriča za objave na Twitteru. No slavnom nogometašu, čini se, to nije ni na kraj pameti. Štoviše, Lineker je i danas odbio davati bilo kakve izjave o razlazu s BBC-jem. 

Na pitanje je li postigao dogovor, odgovara da trenutačno ne može reći ništa.

- Trenutačno ne mogu ništa reći, žao mi je, rekao je Linker. 

Nesvakidašnji medijski incident snažno je uzburkao britansku javnost, a bez Linekera, na pomolu je, tvrde upućeni, potpuni kolaps najslavnije nogometne emisije na svijetu. Štoviše, nagađa se da bi sve moglo prerasti u oštar politički sukob unutar britanskog parlamenta te znatno poljuljati popularnost vlade Rišija Sunaka. 

Naime, britanska parlamentarna oporba gorljivo je stala na stranu prozvanog Linekera i oštro osudila ponašanje vladajućih konzervativaca i BBC-ja.

- BBC-jevu programu i vijestima vjeruje se, važni su za našu zemlju, našu demokraciju, ali i za svijet. Njegova neovisnost je stoga itekako ključna. Bojim se da konzervativna vlada potkopava neovisnost BBC-ja već niz godina, posebice imenovanjem Richarda Sharpa čelnim čovjekom te iznimno važne medijske institucije. Mislim da bi sada, a posebice nakon ove epizode s Garyjem Linekerom, Sharp trebao dati ostavku, kazao je Sir Ed Davey, čelnik liberalnih demokrata.

U znak solidarnosti s Linekerom emisiju "Match of the Day" danas su napustila još četvorica ključnih komentatora. 

- Mislim da su torijevski zastupnici izvršili nepodnošljiv pritisak na BBC jer im se ne sviđa kritika vezana za politiku njihove vlade. I bez obzira na to slažete li se s onim što je napisao Gary Lineker ili ne, trebalo bi mu dopustiti da javno iznese svoja stajališta. Pozivam BBC da razmisli o svojoj odluci i vrati Garyja Linekera u eter, rekla je Rachel Reeves, britanska ministrica financija u sjeni.

Britanski premijer Rishi Sunak, koji je danas otputovao u službeni posjet Sjedinjenim Državama, samo je kratko poručio - "Sukob Garyja Linekera i javne televizije isključivo je njihov interni problem, a nikako problem vlade koja itekako shvaća da se neće svi uvijek slagati s njezinom migracijskom politikom".

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!