Zapad i Rusija međusobno se optužuju za provokaciju sukoba

17.02.2022.

23:12

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Ukrajina

Ukrajina

Foto: Alexander Ermochenko / Reuters

Ponovno se zaoštravaju odnosi Rusije s Ukrajinom i Zapadom. Prema lokalnim medijima - u Donbasu je granatiran dječji vrtić. Za incident se međusobno optužuju Kijev i separatisti. U međuvremenu, Sjedinjene Države upozorile su da Moskva priprema provokacije kako bi situacija eskalirala. Rusija te navode odbacuje.


Na istoku Europe nastavlja se ratna psihoza. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski neprestano obilazi vojsku koja je u stanju borbene pripravnosti i isprobava američko i britansko antitenkovsko oružje koje je nedavno dobila.

- Provodimo vojne vježbe koje pokazuju punu spremnost naše vojske za bilo koji scenarij, rekla je Hanna Malia, zamjenica ukrajinskog ministra obrane.

Gomila se sve više oružja. Španjolska je poslala četiri vojna aviona u Bugarsku, Njemačka tri u Rumunjsku i 350 vojnika u Litvu.

Amerika iz svojih njemačkih baza na vojne vježbe u Slovačku šalje 1 200 vojnika. Joe Biden opet tvrdi da je mogućnost ruskog napada na Ukrajinu visoka.

- Vrlo je visoka jer nisu povukli postrojbe već su ih još dovezli. Imamo također razloga vjerovati da su upleteni u akcije kojima je cilj izgovor za napad, rekao je Joe Biden, američki predsjednik.

Rusija međutim tvrdi da nastavlja s masovnim povlačenje svojih postrojbi s ukrajinske granice.

- Postrojbe koje su izvodile vježbe na poligonima na Krimu danas su prevezene željeznicom u stalne vojne baze u Čečeniji i Dagestanu, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Američki državni tajnik Antony Blinken optužio je Rusiju u Vijeću sigurnosti UN-a da i dalje priprema napad, a ruskog kolegu Lavrova pozvao na sastanak idući tjedan.

- Rusija kaže da povlači snage. Ne vidimo da se to događa na terenu. Naše informacije jasno pokazuju da se te snage, uključujući kopnene postrojbe, zrakoplove i brodove, spremaju pokrenuti napad na Ukrajinu u narednim danima, rekao je Antony Blinken, američki državni tajnik.

- Najavljeni datum tzv. invazije je iza nas. Stoga vam savjetujem da se ne dovodite u neugodnu situaciju, rekao je Sergej Veršinin, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.Napetosti na istoku Europe tema su sastanaka i lidera Europske unije u Bruxellesu.

- Imamo pripremljen vrlo težak paket sankcija protiv Rusije i spreman sam ih predstaviti Europskom vijeću, rekao je Josep Borrell, visoki europski predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško pozvao je zapadne dužnosnike da smanje histeriju o napadu na Ukrajinu. Kaže da su vojne vježbe gotove i da se vojska vraća u svoje stalne baze.

video thumb

Rusija i Ukrajina se u UN-u međusobno optužuju za nepoštovanje ugovora iz Minska

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin u četvrtak je optužio Ukrajinu u UN-ovu Vijeću sigurnosti da ne primjenjuje ugovor iz Minska potpisan 2015., na što mu je ukrajinski veleposlanik pri UN-u uzvratio istom mjerom.

- Ne dajte se zavarati" tim "nepotrebnim nagađanjima", rekao je Sergej Veršinjin u vezi s izjavama u kojima Zapad upozorava Rusiju da ne napadne Ukrajinu.

Glavninu svog istupa posvetio je ugovoru iz Minska koji je trebao uspostaviti mir na separatističkom istoku Ukrajine.

Rusija ne sudjeluje u sukobu ukrajinske vlade i separatista na istoku, istaknuo je ruski ministar, čitajući točke ugovora.

- Nema drugog rješenja doli primjenjivati dokument, rekao je, izrazivši žaljenje zbog toga što ukrajinske vlasti nisu uspostavile dijalog sa separatistima, kao što se predviđa u dokumentu.

Ruski dužnosnik je odmjerenim tonom govorio o "strahotama" počinjenim na istoku Ukrajine, ali nije upotrijebio izraze ratni zločin i genocid, koje je Moskva nedavno spomenula.

Ukrajinski veleposlanik u UN-u Sergij Kislicija odgovorio je na kraju sjednice da je Rusija ta koja ne primjenjuje ugovor iz Minska.

- Rusko priznanje neovisnosti Donbasa" na istoku Ukrajine, što predlože Duma, "znači njegovo povlačenje iz ugovora iz Minska", upozorio je Kislicija, izrazivši žaljenje zbog toga što Moskva i dalje odbija sastanak na vrhu s ukrajinskim predsjednikom radi smirivanja krize.

Ukrajina "traži dokaze" o ruskom vojnom povlačenju u blizini svoje granice, istaknuo je još, osudivši ruske "lažne optužbe" o "genocidu" počinjenom na istoku zemlje.

Rusija i Ukrajina se godinama međusobno optužuju za nepoštovanje ugovora iz Minska koji je potpisan uz posredovanje Francuske i Njemačke, a sada je u zastoju.

U zajedničkoj izjavi na kraju sjednice Vijeća, Francuska, Njemačka, Irska, Estonija, Albanija, Norveška i EU zatražili su "punu primjenu" ugovora iz Minska, "počevši bezuvjetnim poštovanjem primirja".

Te su zemlje još jednom upozorile Rusiju na "teške posljedice" eventualne invazije na Ukrajinu.

Godišnje zasjedanje Vijeća sigurnosti, pod ruskim predsjedanjem, bilo je odavno planirano. Sjedinjene Države i Velika Britanija odlučile su u zadnji čas da će sudjelovati na razini ministara, zbog sadašnje krize između Zapada i Rusije u vezi s Ukrajinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!