Jakovina i Mijić sučelili stavove oko opoziva Trumpa

10.02.2021.

07:23

Autor: U mreži Prvog/HR/Branka Slavica/I.Z./HRT

default error photo

U američkom Senatu danas se nastavlja suđenje bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu optuženom za poticanje pobune protiv države nakon napada njegovih pristaša na Kongres 6. siječnja. Trump je jedini američki predsjednik koji je opozvan dva puta i protiv kojeg se postupak u Senatu vodi nakon što je napustio Bijelu kuću. Suđenje Donaldu Trumpu u Senatu ustavno je, iako on više ne obnaša predsjedničku dužnost. Nakon četiri sata rasprave tako su glasovali svi demokrati u gornjem domu Kongresa i šest republikanskih senatora.

Danas argumente iznose tužitelji

Danas će svoje argumente iznijeti tužitelji, devet demokratskih zastupnika, upravitelja opoziva. Predvodi ih profesor ustavnog prava, zastupnik iz Marylanda, Jamie Raskin. Njegov emotivan govor na početku suđenja i 13 minuta dug video s najdramatičnijim trenutcima napada na Kongres 6. siječnja obilježili su prvi dan procesa.

- Republikanci nisu bili zadovoljni nastupom Trumpova odvjetničkog tima, a prema pisanju američkih medija argumenti i stil njegovih branitelja nisu se svidjeli ni bivšem predsjedniku koji suđenje prati u svojoj rezidenciji na Floridi. Odbio je svjedočiti u procesu, a za sada nisu pozvani ni drugi svjedoci, kazala je HRT-ova dopisnica Branka Slavica.

Tužitelji i obrana dobili su po 16 sati za iznošenje argumenata. Očekuje se da postupak u Senatu traje oko tjedan dana. Demokratima je za odluku o Trumpovoj krivnji potrebno 17 republikanskih glasova koje, premda u ovom trenutku, nemaju. Prema anketi Gallupa provedenoj uoči procesa u Senatu 52 posto Amerikanaca željelo bi da senatori Trumpa proglase krivim.


Jakovina: Tump na američkoj političkoj sceni može učiniti puno nereda

Povjesničar Tvrtko Jakovina kazao je u emisiji "U mreži Prvog" kako ostaje nepoznanica hoće li Demokrati pronaći 17 republikanskih glasova koji bi potvrdili Trumpovu krivnju. Dodao je kako je smisao ovog suđenja velik.

- Ako potičete posljednjih dana na pobunu, a ona ne uspije, a zavrište s mandatom i kažete - čemu uopće suđenje, ako ja više ne mogu biti predsjednik, onda nemate ni jedan krimen koji možete suditi. S druge strane, što će se dogoditi sutradan ako nakon takvih pet pokušaja, šesti eventualno uspije. Dakle, demokratska republika bi se tako morala braniti ili pokušala zaštiti. Ovo može izgledati da je nelogično, no s druge strane, s Trumpom se otvara još puno toga. Trump je i dalje važan za republikance, za dio onih koji su za njega glasali i on objektivno na američkoj političkoj sceni može učiniti, naročito Republikancima puno nereda, rekao je Jakovina. 

Mijić: Osobno ne smatram Trumpa krivim

Politički komentator Mate Mijić istaknuo je kako on osobno ne smatra Trumpa krivim za ono za što ga se tereti.

- Njegovo ponašanje je bilo neprimjereno, ali samo ponašanje ne znači poticati na pobunu niti biti kriv za nasilje, poručio je.

Dodao je kako ne neodgovorno ponašanje svakodnevica u politici, a Trump je napravio ono što ni jedan predsjednik ne bi trebao napraviti, a to je pokušaj političkog pritiska na svog potpredsjednika Mikea Pencea da odbije elektora za koje on smatra da su bili ilegalno izabrani.

- Bilo je to nelogično za očekivati, prilično nerazumno s obzirom na to da republikanska stranka neće ni u kojem slučaju kompromitirati sustav elektora, budući da je on jedini osigurač da ona ikad više ima svog predsjednika u Bijeloj kući, naglasio je Mijić.

Poručio je kako je tada Trump igrao na kartu na koju nije mogao pobijediti. Kada je vidio da gubi, podvio je rep i pozvao ljude da se raziđu, te rekao da će mirno predati vlast. Mijić je kazao on smatra da nije bilo riječ o pobuni, već o pokušaju političkog pritiska koji je bio potpuno neprimjeren, ali nije dovoljan za ovakvo suđenje. 

   

"Republikanci moraju biti oprezni"

Mijić je kazao kako je Trump Republikancima doveo nove birače. Rekao je da se i Republikanci žele riješiti Trumpa, jer im on donosi probleme, ali isto tako žele zadržati birače koje je on doveo.

- Zato će Republikanci morati biti jako oprezni kako se odnose i prema Donaldu Trumpu, prema njegovim političkom nasljeđu, ali i prema članovima njegove obitelji, dodao je. 

"Trump bijesan na odvjetnike"

 Povjesničar Jakovina je istaknuo kako su se problemi vidjeli već jučer, jer su se Trumpovi odvjetnici pokazali jako nekompetentni, te je Trump bio na njih jako bijesan.

Jakovina je naglasio da problem vidi i u tome što jedan Trump koji je jako bogat ne može naći dobre odvjetnike, a može imati više kaznenih postupaka.

Mijić: Suđenje je politički proces

Mijić je rekao da je Trump sa svojim nepojavljivanjem poslao poruku da suđenje nije bitno. Mijić smatra kako je suđenje zapravo politički proces.

Istaknuo je kako misli da je ovo suđenje ubiranje političkih bodova, te da su argumenti vrlo tanki da se osudi Donalda Trumpa. Mijić je kazao kako vjeruje da SAD ulazi u eru gdje će takvi postupci biti sve češći.

- Obje stranke su se pomakne prema ekstremima, a odmakle su se jedna od druge, rekao je.

Dodao je da su ljudi zauzeli strane i da zapravo navijaju, te da je svako sredstvo postalo u toj borbi dozvoljeno, što je smatra problematično.

Jakovina je naglasio da je do radikalizacije došlo baš zbog Trumpa, jer ju je on i zagovarao.

O čemu su još razgovarali Jakovina i Mijić pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!