08:40 / 27.01.2018.

Autor: HRT

Nastavlja se turska ofenziva, Erdogan najavio pohod do iračke granice

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Turski predsjednik obećao je poslati vojnike na grad Minbedž, gdje je Washington rasporedio svoje snage, a zatim poći na istok "sve do iračke granice".
Ofenziva turske vojske na kurdsku miliciju na sjeveru Sirije ulazi u drugi tjedan, a mogla bi ojačati pod pritiskom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je obećao proširiti je, unatoč međunarodnim pozivima na suzdržanost.

Turski predsjednik obećao je poslati vojnike na grad Minbedž, gdje je Washington rasporedio svoje snage, a zatim poći na istok "sve do iračke granice". Turska ofenziva koja se vodi u okolici Afrina (na sjeverozapadu Sirije) uperena je protiv Jedinica narodne zaštite (YPG), kurdske milicije koju Ankara smatra terorističkom, a saveznik je Sjedinjenih Država u borbi s tzv. Islamskom državom (IS).


Dok turski vojnici i sirijski pobunjenici uz pomoć Ankare pokušavaju probiti kurdsku crtu obrane, poluautonomna uprava Afrina pozvala je režim u Damasku da intervenira kako bi spriječio napade. Turska operacija pod nazivom Maslinova grana dodatno je pojačala napetost između Ankare i Washingtona koju nije mogao smanjiti ni telefonski razgovor Erdogana i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Oprečna stajališta Turske i SAD-a u vezi s YPG-om već više od godinu dana kvare odnose tih dvaju saveznika u NATO-u. "Idemo do kraja", istaknuo je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. "Intervenirat ćemo protiv terorističke organizacije i likvidirat ćemo je, ma gdje bila", dodao je. Inače, danas su u Koelnu i u Parizu planirani prokurdski skupovi.

Tema dana HRT-a: Mogući rasplet krize

Dakle, Turska vojna intervencija oko Afrina u Siriji ulazi u drugi tjedan. Iako je bila najavljena tek kao ograničena akcija, službena Ankara ide dalje. Želi zauzeti 200 kilometara uz granicu na sirijskom teritoriju, prostor koji je pod nadzorom tamošnjih Kurda koje Turska povezuje s terorizmom. Upozorenja stižu sa svih strana. Zabrinutost raste. Strahuje se od eskalacije sukoba u geopolitčkoj igri u kojoj dominiraju Rusija, Iran, Turska i SAD. Diljem Europe prosvjeduju Kurdi, protivnici turske intervencije.

Mogući rasplet krize u emisiji HRT-a Tema dana analizirali su stručnjak za međunarodnu politiku Dario Kuntić i politolog Borna Zgurić.
Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!