Netanyahu nastavlja s reformom pravosuđa unatoč masovnim prosvjedima

18.06.2023.

Zadnja izmjena 15:55

Autor: Željko Raić/Vijesti/HRT/Hina/P.F.

Prosvjedi u Izraelu

Prosvjedi u Izraelu

Foto: Nir Elias / Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu namjerava nastaviti s kontroverznom reorganizacijom pravosuđa unatoč tomu što već mjesecima u Izraelu traju veliki ulični prosvjedi izraelskih građana koji se, bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadaju, ne slažu s politikom koju vodi premijer. Barem ne s dijelom vezanim uz reformu pravosuđa.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je danas na sastanku vlade u Jeruzalemu optužio oporbu da odugovlači s pregovorima u kojima kao posrednik sudjeluje predsjednik Isaac Herzog. Rekao je da istaknuti oporbeni političari Yair Lapid i Benny Gantz nikad nisu kanili pronaći zajednički jezik s vladom.

- Zato ćemo se okupiti ovaj tjedan i poduzeti praktične korake. To će biti učinjeno u skladu s mandatom koji smo dobili, a odnosi se na promjene u pravosuđu, rekao je Netanyahu govoreći o prošlogodišnjoj izbornoj pobjedi.

Čelnik oporbe Lapid upozorio je da će Netanyahuova odluka zadati smrtni udarac gospodarstvu, ugroziti sigurnost i dovesti do velikih razmirica među Izraelcima.

Netanyahu je u ožujku rekao da će odgoditi plan reforme pravosuđa za nekoliko tjedana zbog prosvjeda i sve češćih radničkih štrajkova. U mjesecima koji su uslijedili pregovori između vlade i oporbe nisu rezultirali kompromisnim sporazumom. 

Oporbeni zastupnici u srijedu su poručili da će pregovore nastaviti tek kad se završi sa sastavljanjem tijela koje imenuje suce - Povjerenstva za izbor sudaca.

Imenovanje sudaca u središtu je reforme koju forsira desničarska i vjerski konzervativna vlada.

Netanyahuova koalicija nastoji namjerno oslabiti ovlasti Vrhovnog suda, optužujući ga za pretjerano miješanje u politiku. Među ostalim, vlada bi dobila veće ovlasti kada je posrijedi imenovanje sudaca, a parlament bi mogao poništiti odluke Vrhovnog suda jednostavnom većinom.

Kritičari taj potez vide kao opasnost za izraelsku demokraciju i upozoravaju na moguću nacionalnu krizu.

U subotu navečer deseci tisuća građana prosvjedovali su protiv najavljenih planova već 24. tjedan zaredom.

video thumb

Subotnji masovni prosvjedi zbog reforme pravosuđa u Izraelu 


Nema mira u Izraelu. Uz redovite vojne okršaje s militantnim Palestincima i zemljama u okruženju, koje smatraju izravnom prijetnjom za njihovu sigurnost, izraelska je vlada već mjesecima suočena s masovnim prosvjedima u gotovo svim gradovima. Ionako razjedinjenu oporbu premijer Netanyahu, čini se, uspio je ujediniti svojim političkim promjenama, a jedna od njih je slabljenje uloge Vrhovnog suda najavljenim pravosudnim reformama.

- Ovdje sam kako bih nastavio prosvjedovati protiv pravosudnih reformi. To zapravo nisu reforme, to je nasilna revolucija koja ima samo jedan cilj uništiti demokratska načela. I zato nas ima toliko na ulicama, mi branimo demokraciju, rekao je Tamir Guy Tsabry, prosvjednik. 

Premijer Netanyahu imao je jednostavan plan, htio je promijeniti zakon o postupku izbora sudaca Vrhovnog suda. Ili bolje rečeno, svojim je reformama odlučio imati velik utjecaj na izbor sudaca. Što se nije svidjelo oporbi, a ni većini građana, bez obzira na to za koju su stranku glasali.

- Premijer i dalje igra istu igru, želi iskorištavati suce kao svoje zaposlenike i misli da će uspjeti u tom naumu. Ponaša se kao i prije, ne donosi odluke naglo, nego ih najavljuje i čeka, misli da će i ovi prosvjedi prestati ako prođe dovoljno vremena, da ćemo se umoriti. No tu griješi, mi znamo njegovu taktiku, kazao je Ami Bluzer, prosvjednik. 

Nezadovoljstvo 


Svoje mišljenje o tome iznio je i parlament, ili bolje rečeno htio je. Nisu uspjeli, jer je oporba srušila kvorum, pa je ostao zakonski vakum. Što je izazvalo novi bijes u zemlji.


- Imam osjećaj da me ova vlada guši, da me iskorištava. Plaćam poreze, cijene su porasle, život je sve teži. Moja je obitelj već četrnaestu generaciju u ovoj zemlji. I vidim samo jedno zemlja se raspada, to nije zemlja u kojoj želim živjeti, to nije zemlja u kojoj vlada pluralizam, rekla je Iris, prosvjednica. 


Krivnja za takvo stanje pripisuje se i oporbi. Dio nje, iako zakon predviđa da se u novom izboru sudaca dvojica biraju iz oporbe, odlučio se prikloniti premijeru, pa predlažu da se ta dva mjesta daju vodećoj koaliciji. Upravo ta ideja jedan je od glavnih razloga ovotjednih prosvjeda koji su blokirali cijelu zemlju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!