Nastavljaju se napetosti oko najveće europske nuklearne elektrane Zaporižja

15.08.2022.

12:22

Autor: I.B./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Nuklearna elektrana Zaporižja

Nuklearna elektrana Zaporižja

Foto: Ihor Bondarenko / Shutterstock

Ruske snage žestoko napadaju nekoliko ukrajinskih gradova u Doneckoj regiji, ali i na južnoj bojišnici u Hersonskoj regiji. Na udaru su Avdiivka, Bahmut, Peski, Marinka. Nastavljaju se napetosti oko najveće europske nuklearne elektrane Zaporižja.

Sve više zemalja traži da Rusija povuče svoju vojnike iz nuklearne elektrane koju drži još od ožujka. Američki Senat uskoro će glasati o zakonu koji bi Rusiju proglasio - sponzorom državnog terorizma - a ako se zakon izglasa, Moskva upozorava da će to izazvati pogoršanje ili čak prekid rusko-američkih diplomatskih odnosa. Ukrajinski predsjednik pozvao je Ruse da ne budu pasivni i aktivno podrže Ukrajinu.

- Rasprava o viznim ograničenjima u Europi za nositelje ruskih putovnica širi se svakim danom, priključuju joj se nove države i novi političari. U konačnici, to bi trebalo dovesti do odgovarajućih odluka. Moramo zapamtiti kada zlo poprimi takve razmjere, šutnja ljudi približava ih sudioništvu. A odbacivanje stvarne borbe protiv zla postaje mu pomoć. Stoga, ako imate rusko državljanstvo i šutite, znači da se ne borite, znači da to zlo podupirete, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!