20:39 / 11.01.2018.

Autor: HRT

Nastavljaju se prosvjedi u Tunisu

-

-

Foto: - / -

Okidač za nemire bilo je povećanje poreza i životnih troškova nakon što je MMF preporučio mjere štednje za smanjenje deficita.
Više od 300 prosvjednika uhićeno je noćas u Tunisu gdje nemiri i sukobi s policijom traju već treći dan. Na ulice je izašla i vojska koja osigurava banke i važne vladine institucije. Prosvjedi su eskalirali zbog mjera štednje, samo nekoliko dana uoči sedme obljetnice nemira koji su potaknuli slične događaje u brojnim arapskim zemljama - Arapsko proljeće.

Noću nema mira na ulicama tuniskih gradova. Policija suzavcem rastjeruje skupine prosvjednika, a oni policajce iz zasjede napadaju kamenjem i pale njihova vozila.

Buntovni prosvjednici podmeću požare i postavljaju blokade po cesti. Jedan je prosvjednik u ponedjeljak ubijen u gradu Teburba. Nedaleko od alžirske granice, u gradu Tala, na ulice je izašla vojska nakon što su prosvjednici protjerali policiju iz grada i zapalili policijsku postaju.

Okidač za nemire bilo je povećanje poreza i životnih troškova nakon što je MMF preporučio mjere štednje za smanjenje deficita. Tuniske vlasti optužile su opoziciju za poticanje nemira i tvrde da je uvođenje nepopularnih mjera nužno radi poboljšanja gospodarske situacije.

Pobuna potkraj 2010. i početkom 2011. te veliki teroristički napadi 2015. zaustavili su strana ulaganja, a posebice je velika šteta nanesena turizmu. Tijekom posljednjih 7 godina promijenilo se 9 vlada, a Tunižani smatraju da je svaka bila korumpirana i nesposobna.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!