Žestoki napadi na Sjeverodoneck; Zelenski: Teška situacija u Luhansku

08:07 / 22.06.2022.

Autor: Sanja Gvozdanović/M.M./Vijesti/IMS/HTV/HRT

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Oleksandr Ratushniak / Reuters

Ruske snage osvojile su naselje jugoistočno od grada Lisičanska u Luhansku, rekao je guverner te pokrajine. Nastavljaju se i žestoki napadi na Sjeverodoneck. Ruske snage još nisu zauzele kemijsku tvornicu Azot u kojoj se skriva oko 300 civila. Ukrajinski predsjednik smatra - da se ruska vojska priprema za ponovni napad na regiju i grad Harkiv.

Jučer je u ruskim topničkim napadima u regiji Harkiv ubijeno najmanje 15 osoba, u samom gradu Harkivu poginulo je petero ljudi, 11 je ranjeno. To su objavile tamošnje regionalne vlasti, a snimke agencije Reuters prikazuju posljedice granatiranja u jugoistočnom dijelu grada, gdje je ubijena žena.

Požar i dalje nekontrolirano bukti u postrojenju za preradu plina u okrugu Izjum na istoku Ukrajine. Prošli tjedan pogođeno je u ruskim raketnim napadima.

Ruske snage zauzele su nekoliko naselja u blizini gradova Lisičanska i Sjeverodonecka, priopćili su jučer Ukrajinci. Predsjednik je sinoć rekao da je situacija u regiji Luhansk i dalje veoma teška.

- Situacija na bojištu nije se znatno promijenila. Zahvaljujući taktičkim manevrima, ukrajinska vojska jača obranu u regiji Luhansk. Situacija je ondje teška. Okupatori snažno pritišću, kao i na Doneckom pravcu i u Harkivskoj oblasti. Okrutnim i bezobzirnim topničkim granatiranjem okupatori neće ništa postići. U ruskoj vojsci nema razboritosti, ona samo nastavlja uništavati i ubijati. Na jugu branimo našu Mikolajivsku oblast, našu Zaporišku oblast, nastavlja se oslobađanje Hersonske regije, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

U Washingtonu kažu da ruski predsjednik Vladimir Putin hranu pretvara u oružje blokadom ukrajinskih luka. Komentiraju izjave glasnogovornika Kremlja da bi američkim borcima zarobljenima u Ukrajini mogla biti izrečena smrtna kazna.

- Rekao bih da još pokušavamo saznati više informacija o te dvije osobe. Nadalje, strašno je da ruski dužnosnik uopće govori o smrtnoj kazni za dvojicu američkih državljana koji su bili u Ukrajini, izjavio je koordinator strateških komunikacija Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Jučer je glasnogovornik Kremlja za američki NBC rekao da će se suočiti s posljedicama.

- Sudjelovali su u aktivnostima na bojištu. Bit će kažnjeni i treba ih kazniti. Počinili su zločine. Prema njima se primjereno postupa, ali morate razumjeti, oni su na bojištu pucali na naše vojnike. Ugrožavali su i svoj život, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Vjeruje se da su oni prvi Amerikanci koje su zarobile ruske snage otkako je počeo rat. Nestali su nakon što se njihova skupina 9. lipnja našla pod teškom vatrom u regiji Harkiv.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!