12:41 / 01.02.2018.

Autor: HRT

Nataša Kandić nominirana za Nobelovu nagradu za mir

Nataša Kandić (Goran Stanzl/PIXSELL)

Nataša Kandić (Goran Stanzl/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Kandić je, među ostalim, osobno zastupala obitelji žrtava na suđenju za zločin na Ovčari pred sudom u Beogradu. Nominirali su je američki senator Wicker i kongresnik Engel.
Američki senator Roger Wicker i kongresnik Eliot Engel kandidirali su aktivisticu za ljudska prava iz Beograda Natašu Kandić za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, objavila je američka Komisija za sigurnost i suradnju u Europi, poznata kao Helsinška komisija, javljaju beogradski mediji.

Republikanac Wicker, predsjednik Helsinške komisije, te demokrat Engel, član Odbora za vanjsku politiku američkog Kongresa, u obrazloženju nominacije podsjetili su kako je Nataša Kandić 1992. u Beogradu osnovala nevladinu organizaciju Fond za humanitarno pravo (FHP) "kako bi dokumentirala teška kršenja ljudskih prava" u ratovima devedesetih te kako je "dokumentacija FHP-a o tim zločinima postala ključna za izvršenje pravde".

FHP pod vodstvom Nataše Kandić sastavio je detaljan popis žrtava rata na Kosovu 1999., a već nekoliko godina predvodi inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o stradalima tijekom ratova devedesetih (REKOM). Nataša Kandić osobno je zastupala obitelji žrtava na suđenju za zločin na Ovčari pred sudom u Beogradu, za što ju je bivši predsjednik Stjepan Mesić odlikovao ordenom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!